Az eltűnt Spielberg nyomában

2005.08.22. 14:40
Jó lehet Csepelen pecázni a Duna-parton, meg Steven Spielberg is ott ringatózott egy hajón pénteken a Gubacsi-híd pesti hídfőjénél, úgyhogy miután informátorunk a belvárosi forgatáson kinézelődte magát, felkerekedtünk biciklivel, hogy meglessük a München csepeli forgatását, és a film Oscar-díjas rendezőjét.
Csepelen azonnal egy biztonsági őrbe botlottunk, aki kedvesen elmagyarázta, hogy nem mehetünk tovább, és minden kérdésünkre egy "nem tudom"-mal válaszolt. Azért a háta mögött feltűnt pár harminc évesnek tetsző bicikli és egy osztrák zászló. Észrevettünk egy "willkommen" táblát is, mégis inkább más út felé néztünk: kerékpárra pattanva próbáltuk megkerülni a szigetet.

De pár csónakházon, magyar vízirendőrön, és egy nagy kupac lószaron átverekedve sem jutottunk közelebb a helyszínhez. Taktikát váltva visszatértünk a forgatás közelébe, hogy átkeljünk a Gubacsi-hídon.


Klikk a képre!
Nem volt egyszerű a feladat, mert egy megadott jelre a teljes autó- és gyalogosforgalmat megállították, olyan csendet teremtve ezzel, hogy a Dunán úszkáló vadkacsák kerregését is lehetett hallani, hát még a biciklinkét, de a cél az volt, hogy készítsünk végre néhány paparazzo-képet, úgyhogy nem adtuk fel.

Párizs a Belvárosban

Valójában már múlt hétvégén is kinézett egy informátorunk az augusztus elejétől készülő film belvárosi helyszíneire, és persze akkor kellett volna fényképezőgépet is vinni, hiszen a párizsi milliő megteremtése sokkal látványosabb és megközelíthetőbb volt az ötödik kerületben, az Opera körüli területen, mint a csepeli osztrák uszály.

Persze a belvárosi lezárt utcákban is hemzsegtek a biztonsági őrök, de már messziről is lehetett látni, hogy nem csak a közlekedési táblákat szedték le, hanem a párizsi metrólejárótól egészen a francia nyelvű plakátokon, és a hirdetőoszlopok cetlijeiin át a statiszták hetvenes évekbeli ruhájáig minden részlet élethű, és nem sterilen az.

Informátorunk fél óráig nézelődött még Párizs környékén, vagyis a Gerlóczy Kávéháznál és a Hajós utcánál is, ahol hasonló állapotokat talált. Bár Spielberget messziről sem tudta meglesni, csak a testőrét, annyit azért sikerült egy stábtagtól megtudnia, hogy Párizsban a Moszad-ügynökök a Trója Hektoraként megismert Eric Bana vezetésével a francia maffiánál kérdezősködnek az arab terroristák után, akik ugye az 1972-es müncheni olimpia tragédiájáért felelősek.

Egy vespás lány robogott a Dalszínház utcában, ahol - mint emberünk megállapította - a római jelenetekhez rendezkedtek be. Miközben a nyilván Spielbergre kiváncsi statiszták száját napi négyezer forinttal tömik be, a produkció aránylag sok pénzt fizet a korabeli járgányokért. A motorokért például harmincezer forintot naponta. Több 1970-es autó is volt a helyszínen: Peugeot 404, Fiat 125, Citroën "Cápa", sőt, volt egy Barkas is rejtélyes okokból francia rendszámmal. (Azok az olvasók, akik 1973-as és annál későbbi járműveiket a statisztaválogatásos cikkünk miatt az Indexen keresztül próbálták a produkcióba nyomni, rosszul jártak, tudomásunk szerint ugyanis nincs a filmben időutazás.)

Ausztria Csepelen


Cápa
A múlt héten az Erzsébet-híd környékén forgattak, augusztus 18-án átállás volt egynapos forgatási szünettel, majd pénteken a Gubacsi-hídnál folytatódott a munka, szombaton pedig már a Villányi úti vállalkozási főiskolában az izraeli konzulátuson játszódó jeleneteket forgatták. De térjünk vissza a csepeli kalandunkhoz.

A hídról már sikerült közben pár képet készíteni a szupertitkos uszályról, amire információnk szerint egy lakóhajót épített a produkció. De sztár, színész, Steven sehol, csak biztonságiak, kellékek, meg nagy reflektorok. Pedig amellett, hogy megtudtuk azt, hogy osztrák vizeken jár a csepeli Duna-szakaszon ringatózó uszály, a mestert is ki akartuk figyelni: biztos bent van, és dirigál, de a gondolat természetesen nem elég.

Szerettük volna megnézni a túlpartról is. Lementünk a parton ücsörgő párt játszani, de alig telt el egy perc, futva közelített két nagydarab, vastag aranynyakláncos férfi. A döbbenet csak akkor volt erősebb, mikor angolul szóltak hozzánk, hogy nincs több fotó, és nagyon gyorsan távozzunk. Mindezt olyan mély profizmussal, hogy gyávaságunkban még a kezünket is felemeltük kissé. Ha lehet valami abban a pletykában, hogy a magyar rendőrök, biztonsági őrök és amerikai testőrök mellett Spielberget a Moszad ügynökei is elkísérték, akkor most már elhisszük. Hamar odébb is álltunk.

Nagy segítségünkre volt ebben egy harmadik biztonsági, aki perceken keresztül követett minket. Biciklire pattantunk, és mire visszanéztünk a titkosügynök nyomtalanul eltűnt, de furcsa módon addigra már az uszályt sem láttuk sehol.

A budapesti rendőr-főkapitányság korábbi közleménye szerint a további, szeptember közepéig tartó forgatások és útlezárások érintik még a Szabadság teret, a Műegyetem rakpartot, a Madách teret, a Király utcát, a Stefánia utat és a Nyugati teret. A budapesti helyszínekért összesen 20 millió forintot fizetett az amerikai produkció a Fővárosi Önkormányzatnak.