Spielberg a lángoló bolygók bűvöletében

2005.08.30. 18:49
Alig mutatták be a Világok harcát, a rendező újabb sci-fi klasszikus feldolgozására készül - ez lesz az 1951-es When Worlds Collide remake-je. Ha marad rá idő, persze.

Az E! Online híre szerint Steven Spielberg az executive producer szerepét tölti majd be a sci-fi remake munkálatai során, bár egyelőre nincs rendezője a Paramount stúdió projektjének.

Spielberg Stephen Sommers rendezőtől (A múmia 1-2, Van Helsing) vette át az irányítást, aki eredetileg nemcsak producere, de rendezője és forgatókönyvírója is lett volna a When Worlds Collide-nak, de kilépett a produkcióból és inkább a 20th Century Fox A Night at the Museum című filmjét forgatja le.

A bejelentés nyomán azonnal megindultak a találgatások a rendező személyéről, és sokak szerint a legkézenfekvőbb válasz persze maga Spielberg lenne.

"Ő lesz a producer" - jelentette be a jelenleg Budapesten forgató rendező sajtósa, Marvin Levy. "Azt nem tudom, vajon teljes biztonsággal kizárható-e, hogy ő lesz a film rendezője is, annyi viszont bizonyos, hogy nem valószínű, mert rengeteg dolga van. Az is tény viszont, hogy ezeket a döntéseket mindig az adott forgatókönyv elolvasása után hozza meg."

Az eredeti film plakátja
Az eredeti film plakátja

Steven Spielberg nagy rajongója a klasszikus sci-fiknek; ezeken a filmeken nőtt fel, az 1951-es When Worlds Collide pedig az egyik kedvence. A film, ami bemutatása évében elnyerte a legjobb speciális effektekért járó Oscar-díjat, annak idején tudományos-fantasztikus mozik egész sorát indította el. Rendezője az 1898-as születésű, magyar származású Rudolph Maté volt, aki még Budapesten, a legendás Alexander Korda segédoperatőreként kezdte filmes karrierjét.

A When Worlds Collide-ban egy nap egy csillagász ijesztő felfedezést tesz: két kóbor bolygó tűnt fel a Naprendszerben és nagy sebességgel közelednek a Föld felé. A bajt csak tetézi, hogy mindenki bolondnak nézi a csillagászt, és a Fehér Ház sem hajlandó komolyan venni a veszélyt. Egyre fogy az idő, végül egy vadászpilóta, egy gazdag gyáros és a csillagász összefognak és építenek egy mentőűrhajót, amelynek szerencsés utasait lottón sorsolják ki.

A téma nem idegen az E.T. rendezőjétől: 1998-ban ő volt az executive producere a Deep Impact című sci-finek, ami a When Worlds Collide sztorija nyomán készült.

Elfoglalt

Spielberg ezekben a hetekben forgatja Budapesten következő Oscar-gyanús filmjét, a Münchent, ami az 1972-es müncheni nyári olimpia véres eseményeit és a következményeket mutatja be. Ezután két újabb nagyszabású Spielberg-produkcióra kerül sor: Liam Neesonnal a főszerepben forog majd egy Abraham Lincolnról szóló életrajzi film, majd jöhet a várva várt Indiana Jones-folytatás Harrison Forddal.

A rendezések mellett Spielberg számos mozi producere: ilyen például az Egy gésa emlékiratai és a Zorro legendája is. Legutóbbi sikere, a nyáron bemutatott Világok harca 570 millió dolláros bevételt hozott világszerte.