Buzizzák a szivacsot

2005.01.24. 16:18
Amerikai konzervatív csoportok be akarnak tiltatni egy kisiskolásoknak készült SpongyaBob-rajzfilmet, mert úgy vélik, a film a meleg életstílust népszerűsíti a gyerekek között.
A négyperces videófilm főszereplője a népszerű rajzfilmfigura, akinek nemi identitását már eddig is kérdőre vonták, mert túl sokat sétál kézenfogva barátjával, Patrickkal. A videóban Bob és Patrick mellett Diana Ross, Bill Cosby, és Whoopi Goldberg éneklik a We Are Family (Egy család vagyunk) című diszkó-klasszikust.

Az anyag készítői, a We Are Family Alapítvány kijelentették, hogy a tolerancia üzenetét próbálják SpongyaBobon keresztül eljuttatni tobb mint 70 ezer iskolai körzetbe Amerika-szerte. Az alapítvány vezetője egyébként a legendás zenész, Nile Rodgers, aki az eredeti slágert szerezte.

Barátok
Barátok

Terveiket azonban keresztülhúzhatják azok a konzervatív szervezetek, akik szerint SpongyaBob és barátai ezen a felvételen ravaszul a homoszexualitás felkarolására csábítják a gyerekeket. Állításukat a We Are Family Alapítvány honlapján található "tolerancia-eskü" szövegével magyarázzák, amelyben ezek a szavak is megtalálhatók: "tisztelem azokat az embereket, akik nemi identitása eltér az enyémtől."

A Focus on the Family (Középpontban a család) elnevezésű konzervatív csoport nyilatkozatot adott ki az ügyben: "Azzal, hogy felhívjuk a közvélemény figyelmét erre a videóra és arra a tényre, hogy a We Are Family Alapítvány rendelte meg, mindenki számára egyértelművé válhat, miről is van szó."

Mark Barondess, az alapítvány ügyvédje "tébolyultnak" nevezte a vádakat és kijelentette, hogy "azt magyaráznak bele, amit látni akarnak".

Alan Van Capelle, a melegek jogaiért küzdő szervezet, az Empire State Pride Agenda vezetője "viccnek" titulálta az egész vitát.

"Teljesen megőrültünk mindannyian. Rajzfilmfigurák nemi identitásán veszekedünk, mintha valódi személyek lennének. Szedjék már össze magukat!" - mondta Van Capelle. "Ha SpongyaBob a melegek új sztárja, valakinek meg kéne mondania Barbra Streisandnak is. Ha Bob átvette volna Barbra helyét, én biztos tudnék róla."