Biszexuális színpadi szépség

2004.10.29. 13:10
Richard Eyre, a londoni királyi nemzeti színház volt igazgatója a kritikusok szerint olyan filmet készített, amely vetekszik A szerelmes Shakespeare-rel.
A Színpadi szépséget (Stage Beauty) először a New York-i Tribeca fesztiválon mutatták be májusban, nem véletlenül: Robert De Niro, a film producere annak idején egyike volt a fesztivál alapítóinak. A Színpadi szépség ott volt a torontoi filmvesztiválon is, a csehek novemberben vetítik a Brit Filmhét keretében.

A történet II. Károly király idejében játszódik, a háttérben az udvar politikai cselszövéseivel, küzdelmeivel, az akkori társadalmi és szociális problémákkal, amelyek a Corriere della Sera című milánói napilap által idézett De Niro szerint nagyban hasonlítanak "napjaink Manhattanjére" - írta az MTI.

Maga a történet egy szerelemről szól, de külön érdekessége, hogy középpontjában egy valóban létezett személy áll: hőse a XVII. század angol színházának legnagyobb biszexuális sztárja, Ned Kynaston, aki női szerepeket játszott a monarchiának abban a korszakában, amikor a nők nem léphettek még színészi pályára. Korstársai szerint ő volt a legszebb Desdemona.

Kynaston szerepét Bill Crudup játssza. Az ünnepelt színészbe beleszeret öltöztetőnője, Maria (Claire Danes), de amikor a király a nőket is színpadra engedi, a nő egymás után veszi el a szerepeit.

Kynaston egyre megalázóbb helyzetekbe kerül; kétes hírű music-hallokban kényszerül fellépni. Maria végül Desdemona szerepét is elorozza tőle, sőt, felajánlja neki, hogy játssza el mellette Othellót. A szerelmi történet végül keserű identitási drámává fejlődik.

A filmben Crudup és Danes mellett olyan sztárok is feltűnnek, mint Rupert Everett II. Károly szerepében vagy Ben Chaplin mint Buckingham hercege, egyesek szerint pedig esélyes Oscar-jelölésre is.