Oliver Stone Budapestre jön Nagy Sándorral

2004.12.01. 09:56
Az Oscar-díjas amerikai filmrendező Oliver Stone a hét végén Budapestre jön a Nagy Sándor, a hódító (Alexander) című filmje magyar premierjére - tájékoztatta az InterCom az Indexet.
December 9-én húsz kópiával érkezik a magyar mozikba a Nagy Sándor, a hódító, amiben olyan világsztárok szerepelnek, mint Colin Farrell, Angelina Jolie, Val Kilmer és Anthony Hopkins. Az ókori görög-hadvezérről készült amerikai-angol-német-holland koprodukció háromórás.

Oliver Stone filmje 150 millió dollárból készítette filmjét Marokkóban, Angliában és Thaiföldön több ezer statiszta, Spanyolországból és Németországból importált ló és huszonöt idomított elefánt szereplésével.

A november 24-ei amerikai premiert követően a kritikusok fanyalgó írásokban hívták fel a figyelmet a Nagy Sándor, a hódító gyenge pontjaira. Gore Vidal amerikai író viszont úgy vélte, azzal, hogy a rendező felvállalta Nagy Sándor biszexualitását, fontos filmet készített. A film a hétvégén a tengerentúlon csak hatodik helyezettként debütált, 13,5 millió dollárért vett rá jegyet a közönség.

A New York-i születésű 58 éves Oliver Stone-t tizenegy alkalommal jelölték Oscar-díjra rendezőként, forgatókönyvíróként és producerként. Rendezőként kétszer vehette át a díjat A szakasz (Platoon) és a Született július 4-én (Born on the Fourth of July) című alkotásokért; forgatókönyvíróként az Éjféli expressz (Midnight Express) című filmért jutalmazták. Golden Globe-díjat A szakasz, a Született július 4-én és a JFK - A nyitott dosszié című film rendezéséért kapott.