Meghalt Christopher 'Superman' Reeve

2004.10.11. 09:16
A világ talán legismertebb szuperhősét megformáló színész szombaton New York-i otthonában esett kómába. Reeve, aki lovasbalesete óta tolószékhez kötve élte életét, vasárnap hunyt el. Reeve-t az általa kifejlesztett módszerrel kezelték, ami azonban az elmúlt hetekben súlyos sebfertőzéshez és szervezetének legyengüléséhez vezetett.
Szívelégtelenség következtében életét vesztette a világ talán legismertebb szuperhősét megformáló színész. Christopher Reeve, aki kilenc évvel ezelőtti, tragikus lovasbalesete óta tolószékhez kötve élte életét, vasárnap hunyt el - jelentette hétfőn reggel a CNN, a színész szóvivőjére hivatkozva.

Végzetes lovaglás

Reeve a 2003-as US Open-en
Fotó: EPA
A balesete óta a gerincagy-kutatások világszerte ismert támogatója szombaton New York-i otthonában esett kómába, miután szívszélhűdés érte, számolt be vasárnap este a részletekről Wesley Combs.

Reeve-t az Észak-Westchesteri Kórházban kezelték az általa kifejlesztett módszerrel, ami azonban az elmúlt hetekben súlyos sebfertőzéshez és szervezetének legyengüléséhez vezett. Dana Reeve, a színész felesége közleményben mondott köszönetet a kórház személyzetének, a Reeve-t otthon ápolóknak és a szerető rajongók támogató millióinak.

Reeve 1995-ben szegte nyakát Virginiában, amikor leesett lováról egy műlovagló versenyen. A baleset következtében mozgásképtelenné vált színész emberfeletti küzdelmet folytatott a felépülésért, a saját maga által kidolgozott rehabilitációs módszerrel 2000-ben már képes volt megmozdítani a mutatóujját és testének több pontját tudta már érzékelni.

Hátsó ablakban

Az igazi Superman
Fotó:supermanhomepage.com
Christopher Reeve 1952-ben született New Yorkban egy regényíró és egy újságíró gyermekeként. Már tízévesen színpadon játszott. Legismertebb filmszerepe az 1978-as Superman, amelyet több folytatás is követett. A szerepet Reeve 200 jelentkező közül nyerte el. Játszott ezek mellett a Valahol, valamikor (1980), a Szemenszedett szenzáció (1987), a Napok romjai (1993) és a Hallgass velem (1994) című filmekben.

Lovasbalesete után a vászonra az 1998-as Hátsó ablak című Hitchcock-remake krimiben tért vissza. Reeve e filmben egy tolószékhez kötött férfit játszott, aki szemtanújává vált szomszédja meggyilkolásának, és alakításával elnyert egy televíziós színészeknek járó díjat is. A közszereplésein továbbra is kifogástalan úriember képét nyújtó, legendásan kék szemű Superman ötvenkét éves volt.