George Lucas szerint Amerikában nem kedvelik

2005.05.13. 15:53
George Lucas a harmadik epizód premierjén megköszönte, hogy Cannes-ban tiszteletdíjat kap, és kijelentette: Európában mindig jobban szerették, mint Amerikában.

George Lucas, a "Csillagok háborúja" trilógia alkotója helyi idő szerint csütörtökön este San Franciscóban ünnepelhette legendás filmeposza harmadik és egyben utolsó epizódjának bemutatóját.

A rendező, aki az észak-kaliforniai metropolis egyik elővárosában él, elmondta: előre örül annak, hogy a franciaországi Cannes-ban vasárnap átveheti a Nemzetközi Filmfesztiválok Tiszteletdíját.


George Lucas
"Nagy megtiszteltetés a számomra. Úgy hiszem, hogy az egész mondáért, mind a hat filmért tüntetnek ki. Végtére is harminc évre volt szükségem ahhoz, hogy ezt elérjem" - jelentette ki Lucas a csütörtök esti ünnepségen.

A neves filmrendező nem tart attól, hogy Európában éles bírálatok illethetik őt, éppen az ellenkezőjére számít. "Európában és Japánban mindig is nagyobb sikerem volt, mint az Egyesült Államokban. Itt valahogy nem annyira kedvelnek engem" - vélekedett Lucas, aki csak ritkán mutatkozik Hollywoodban.

Tíz premier

San Francisco egyike annak tíz az amerikai városnak, ahol a "Csillagok Háborúja" rajongói már egy héttel május 19-e előtt láthatták a harmadik epizódot.

Többek közt New Yorkban, Los Angelesben, Bostonban és Miamiban akár 200 ezer forintnak megfelelő összeget is fizettek a jegyekért és a bemutatót követő partin való részvételért az érdeklődők. A bevételt jótékonysági célokra, többek közt kórházak támogatására fordítják. Lucas szerint egyetlen hollywoodi premier helyett az egész országban tíz helyen is megtartották a harmadik epizód bemutatóját, és ezzel több millió dollárt gyűjtöttek jótékonysági célokra.

A rendező különben nem hagyott kétséget aziránt, hogy a harmadik epizód valóban a monda utolsó része és rámutatott, hogy a monda ott kezdődik, amikor Darth Vader kilenc éves és a halálával végződik.