Több mint 40 millióért kelt el Luke fénykardja

2005.08.01. 10:29
200 ezer dollárt, azaz több mint 40 millió forintot ért valakinek az az eredeti kellék-kard, amit Mark Hamill suhogtatott a Csillagok háborújában. Csubakka maszkja és Yoda göcsörtös botja is gazdára talált.
Mint arról már beszámoltunk, a különleges aukciót Beverly Hills-ben tartották pénteken. Az érdeklődők a Hollywoodi emléktárgyak elnevezésű liciten az eBayen keresztül vehettek részt. A legnagyobb izgalmat az eredeti Star Wars-kellékek okozták, amelyeket Gary Kurtz producer kínált fel eladásra - Kuntz 1973 és 1981 között dolgozott George Lucasszal.

Yoda

A fénykardok a harmincas években használt vakuk nyeléből készültek, ezekre szerelték aztán a jól ismert fekete fogót. Szakértők már jóval az árverés megkezdése előtt úgy vélték, az SW-rajongók és gyűjtők jóval a 60 ezer dolláros becsült ár feletti összeget is hajlandók lesznek kifizetni a különleges fogásért.

Darth Vader kardja az 1980-as Birodalom visszavágból 118 ezer dollárért (23,6 millió forint) kelt el, Csubakka eredeti maszkjáért és Yoda göcsörtös botjáért egyenként 50 ezer dollárt (10 millió forint) fizettek.

Ez volt az első alkalom, hogy Kurtz gazdag gyűjteményéből eladásra kerül néhány darab. A producer azért döntött most az eladás mellett, hogy a gyűjtemény nagy része a tulajdonában maradhasson és megfelelő formában őrizhesse őket továbbra is.