Mindent vitt a Star Wars a hétvégén

2005.05.23. 13:39
Az űrsaga rajongói a bemutató hétvégéjén teljes erővel vették be magukat a mozikba világszerte. Nemcsak Amerikában, Magyarországon is minden mást elsöpört a Star Wars III.

A múlt csütörtöki premier óta a hétvégén rekordbevételt hozott Lucas legendás sorozatának utolsó darabja: összesen 158,5 milllió dollárt költöttek a nézők a sithek bosszújára Észak-Amerikában.

Megdőlt a három- és négynapos mozirekord is. A film szombatig, az első három nap alatt 124,7 millió dollárt kaszált, a Star Wars III. ezzel megelőzte a 2002 májusában bemutatott Pókember hatalmas kasszasikerét. A Csillagok háborújának legújabb része csak csütörtökön ötvenmillió dollárt hozott, ez főleg annak köszönhető, hogy rengetegen voltak kíváncsiak az éjféli, legelső vetítésekre.

A négynapos bevételi rekordot eddig a Wachowski testvérek filmje, a Mátrix - Újratöltve tartotta 134,3 millió dollárral, most ez is megdőlt a 158,5 millió dolláros bevétellel.

8 jegy/s

A Star Wars III.-ra a Fandango internetes jegyárusító oldal adatai szerint Amerikában ezekben a napokban átlagosan nyolc jegyet vásároltak másodpercenként. Az amerikai toplista második helyezettje, a Jane Fonda és Jennifer Lopez főszereplésével készült Anyád napja (Monster-in-Law), nagyon távolról követi csak a listavezetőt 14,4 millió dollárral - több mint valószínű, hogy George Lucas filmje jövő héten is könnyedén tartja majd első helyét.

A galaktikus kaland - amelyből végre kiderül, hogyan lesz Anakin Skywalkerből Darth Vader, a sötét oldal egyik legrettegettebb alakja - nemcsak Amerikában, de világszerte jól indított, és 144,7 millió dollárt hozott a Lucasfilm Ltd-nek az ameriai piacokon kívül is.

Itthon

A magyar forgalmazó, az InterCom tájékoztatása szerint a csütörtöki bemutató óta Magyarországon 244 440 néző váltott jegyet a filmre, és eddig 229,5 millió forintos bevételt hozott. A hazai mozik 40 szinkronizált, 2 feliratos és egy digitális feliratos kópiát vetítenek a filmből, a nagy érdeklődésre való tekintettel nálunk is már nulla óra egy perckor elkezdődtek az első előadások.

A forgalmazó munkatársa az Indexnek felidézte a két korábbi Star Wars-bemutató magyar adatait is: a Klónok támadása 2002-ben az első négy nap után 194 893 nézőt, 1999 szeptemberében a Baljós árnyak 212 136 magyar nézőt vonzott.