Judit
-2 °C
8 °C

Darth Vader a plázában

2005.05.19. 07:33
Pokrivtsák Mónika fétiskalandba keveredik pár rohamosztagossal, R2-D2 koktélozik, Demszky Gábor pedig beolvad a bulvárvalóságba. Star Wars-premier május 18-án este a Lurdy házban.

Mint megannyi sztratoszférába ereszkedő birodalmi romboló, olyan fenyegetően úsznak a fekete viharfelhők a Lurdy Ház felett. Villámlik, pont olyan fényes, sokszor elágazó vonalat húzva az égen, mint amilyet nyugdíjas tanítónők festményein látni a pusztában ágaskodó fehér ló égnek emelt feje felett. Odabent fekete függönyt húztak a soktermes mozi elé, talán, hogy így tartsák távol a kíváncsiskodókat és a használt sütőolajjal kevert potprurira emlékeztető plázaszagot az illusztris vendégektől.

Pokrivtsák Mónika és a robotok


Birodalmiak és celebritások
A bejáratnál Leia hercegnő osztogat popcorn-bonokat az érkezőknek, mit sem törődve azzal, hogy tőle pár méterre Darth Vader éppen azzal van elfoglalva, hogy mutatóujját beügyeskedje sisakja alá, talán hogy így csökkentse a hőre keményedő műanyag okozta bőrirritációt és az azzal járó viszketést. Birodalmi rohamosztagosok és bulvárfotósok vadásznak a sztárokra, akik a lépcsőn felérve pásztázó zöld fénycsóvák közé lépnek. Mindez a Csillagok háborúja harmadik epizódjának díszbemutatóján, ami persze elképzelhetetlen a hangfalakból dübörgő birodalmi himnusz és Pokrivtsák Mónika nélkül.

"Mi van, megjött George Lucas?" -kérdezi valaki tőlem a sortűzként villámló vakuk felé mutatva, de a fotósok gyűrűjéből végül csak Kokó lép ki fiával, hogy aztán méltóságteljesen lépegetve elinduljanak a popcornnal megtöltött pultok felé. Nemsokára érkezik a Barátok köztben Egresi Tónit alakító Dósa Mátyás is, oldalán egy túlmozgásos barátnővel, aki éppen úgy pózol, mintha ő lenne Natalie Portman.

Eközben Pokrivtsák Mónika R2-D2-val ismerkedik, a házilag buherált kisrobot vidáman forgatja zseblámpa szemeit, a szürreális kép hátterében pedig pár unatkozó birodalmi rohamosztagos neonkék koktélokat szürcsölget.

A fotósok egyre lankadnak, a tökéletes körülmények, úgymint impozáns lézerháló és jelmezes statiszták ellenére kevés a fotogén sztár, ráadásul őket is hamar elrabolják a tévéstábok, hogy aztán egy villáminterjúban kiderítsék, hogy Császár Előd, micsoda meglepetés, rajong a Csillagok háborújáért, Pokrivtsák Mónika pedig egyenesen egy Star Wars-múzeumról álmodik, ha éppen nem a csakravonalak vagy a Delelő foglalják el a gondolatait.

Demszky és a sötét oldal

Nemsokára kezdődik a film, egyre idegesebbek a popcorn-pult előtt sorban állók, a fotósok már pakolnának, egy klubzakót és nemesi eleganciát viselő férfi pedig látványosan távozik, mondván, ha középen nincs hely, hát nem is érdekes a premier. Már a jelmezes rajongókkal barátkozom elkeseredésemben, kiderül, hogy R2-D2-t autóalkatrészekből állították össze, a rohamosztagosok, amúgy tényleg impozáns, házilag fröccsöntött egyenruháját pedig fehérre festett gumicsizmák teszik teljessé.


Tekintse meg képeinket!
A jelmezesek lassan eltünedeznek, a vendégek is elindulnak a termek felé vezető sötét folyosón, amikor váratlanul megérkezik a főpolgármester. Demszky gyakorlott bulvárszereplőként pózba vágja magát a fotósok előtt, elkészülnek a "Főpolgármester szégyenlős gyerekeivel" és a "Főpolgármester koktélokkal és játékokkal" elnevezésű kompozíciók, majd végleg kiürül a mozi előtere.

A mosdóban még egyszer összefutok Demszkyvel, aki éppen a csap felé hajol, és közben mintha olyan hangot hallatna, mint Darth Vader, amikor beüzemeli mobil vastüdejét. Egy pillanatra látom, ahogy a Sötét Úr a hetes buszon zötykölődik, hogy ezzel támogassa a városi tömegközlekedést, és felvillan előttem a kép, ahogy a horvát tengerparton hátradől egy nyugágyban, miután maga alá igazgatta hosszú, fekete palástját. Aztán rájövök, hogy csak a kézszárító szuszogott, Darth Vader pedig sehol sincs.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.