Itt a Star Wars III előzetese

2005.03.11. 19:40
A több mint két és fél perces trailer elvileg csak a hivatalos site előfizetőinek elérhető, de persze már is számos helyről beszerezhető. Lézerpárbaj kötélen lógva, a merész Palpatine az egész Jedi-tanács ellen, és persze rengeteg Csubakka a Sithek bosszúja régóta várt előzetesében.
Már az interneten kering a Csillagok háborúja III előzetese, pedig hivatalosan csak három nap múlva lehet ingyen letölteni a trailert. Március 14-ig elvileg csak a Star Wars-honlap Hyperspace elnevezésű fizetős portáljának előfizetői nézhetik meg az előzetest, de a két perc harmincegy másodperces kisfilm már az internet számtalan pontjáról letölthető.

Gyors értékelés
A kedvcsináló előzetesnek csúfolt, tavaly megjelent kisfilm még a "gyors felvillanás, mély hangon elmondott hívószó, majd lassú elsötétülés" menetrendet követte, és legfeljebb annyit tudtunk meg belőle, hogy Anakin nagyon dühösen tud nézni, ha már egyszer gonosz. A most megjelent hivatalos trailer azonban már szinte mindent elmond a filmről, ezért spórolós kisnyugdíjasoknak és elfoglalt brókereknek elég ezt a két és fél percet megnézni, hogy ne égjenek le az unoka vagy a Csillagok háborúja-rajongó árupiaci befektető előtt.

A magvas gondolatok mellett az előzetesből kiderül, hogy Palpatine császár nem sokat ad a szájhigiéniára, hogy Yoda igenis tud mérgesen nézni, és hogy bármilyen sokat fejlődött a számítógépes animáció, azért még mindig hiteltelen, ha egy animált űrhajó leszáll egy animált bolygóra, hogy kirakjon pár animált karaktert.

Az interneten terjedő filmek egy része nem is a fizetős oldalról származik, hiszen az amerikai Fox is leadta a trailert a Narancsvidék című szappanopera szünetében, sőt Peruban és más dél-amerikai országokban már egy hete többször is levetítették az előzetest, állítólag véletlenül, és persze több rajongó kézi kamerával felvételt is készített ezekben a mozikban a trailerről.

Az amerikai mozikban egyébként szintén mától látható az előzetes a Robotok című számítógép-animációs rajzfilm előtt, amelyben Ewan McGregor szinkronizálja a főszereplő Rodney Réztalpat.

Amíg a tavaly kiadott úgynevezett kedvcsináló előzetesből nem sok minden derült ki a film cselekményével kapcsolatban, addig a most bemutatott előzetes már betekintést enged Palpatine puccsának részleteibe, többek közt láthatjuk, ahogy a későbbi császár egy szál lézerkarddal megtámadja az egész Jedi-tanácsot, emellett több jelenetben feltűnik Csubakka bolygója, a számítógéppel animált Kashyyyk, és a trailer végén megjelenik Darth Vader, és hallhatjuk a megszokott félelmetesen szörcsögő hangot is.

Lelőjük, de mégse


Klikk a képre!
A Sithek bosszúja című film cselekményének minden mozzanatát ismerik már a rajongók, így aki nem szeretné, ha meglepetések érnék a moziban, olvassa el az egész történetet az alábbi keretes írást kijelölve. Aki inkább izgulni szeretne a Jedikért, az elégedjen meg azzal az információval, hogy a történet leginkább a Köztársaság fővárosbolygólyán, Coruscanton játszódik, de látható Csubakka szülőföldje és a Mustafar vulkánbolygó is.

Mivel a május 19-én mozikba kerülő film köti össze az új trilógiát a 28 évvel ezelőtt bemutatott negyedik epizóddal, tudni lehet ki hal meg, és ki éli túl, ezért még a trailerektől irtózó olvasók sem sértődhetnek meg azon, ha eláruljuk, hogy például a Samuel L. Jackson által játszott Mace Windu egy százkét lépéses lézerkardpárbaj után hal meg.

A történet menete (spoiler-hegyek)
Vigyázat! Keretes írásunk több olyan elemet leplez le a történetből, amely meglepetést okozna, ha nem olvasná el. Az olvasáshoz jelölje ki az alábbi - egyelőre láthatatlan - szöveget:

Javában dúl az intergalaktikus háború a köztársaság klónserege és a szeparatisták robotharcosai között, és ebből kiveszik részüket a jedi lovagok is. Dooku gróf túszul ejti Palpatine főkancellárt, de a jedivé érett Anakin becserkészi, és levágja a lázadók vezérét. A jedik a szeparatisták tisztogatására indulnak, legfőképp droidseregük vezetőjét, a túlnyomórészt szintetikus felépítésű, jediharapó Grievous tábornokot szeretnék takarékra tenni. Anakin Palpatine személyes testőre lesz, és együtt végeznek Mace Winduval, miután az rájön, hogy a főkancellár zsebre akarja tenni a köztársaságot. Anakint meggyőzi az erődemonstráció, és elfogadja az immár leleplezett Darth Sidioustól a sötét oldal hatalmát. Palpatine a nyilvánosság előtt a jediket nevezi meg elrablójaként, és elrendeli a kiírtásukat. Eszközei a klónharcosok, akik feltétlen engedelmeskednek a főkancellár távirányítójának, így a droidvadászatra küldött jediket saját katonáik lövik halomra. Grievous deaktiválása után Obi-Wan hazamenekül Coruscantra, ahol összefut Yodával és elhatározzák, hogy a gonoszok után erednek. Obi-Wanhoz csatlakozik Padmé, mert úgy érzi, szerelmével visszafordíthatja a kedvesében dolgozó morális amortizációt. A szakadárok bázisának kipucolása után a Mustafar lávabolygón Anakin élethalálharcba torkoll korábbi mesterével, és egy gyengébb pillanatában lávafolyamba pottyan. Sidious hazai pályán lenyomja Yodát, aki a totalitárius állam gondolatától borsódzó hátú szenátorokkal együtt elmenekül. Ismét összetalálkoznak Obi-Wannal, és világra segítik a sebesült Padmé ikreit, amit anyjuk azonban már nem él túl. Sidious kimenti a súlyosan összeégett Anakint a lávabolygóról, bionikus overállal stabilizálja életfunkcióit és nekifog a galaxis leigázásának. A pozitív hősök elrejtőznek, hogy kibekkeljék a negyedik epizód indulásáig fennmaradó időt.