Lovagkeresztet kaptak A szabadság vihara alkotói

2006.11.18. 09:55
A közönség tapssal fogadta Washingtonban a vizipólós dokumentumfilmet.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést nyújtotta át A szabadság vihara (Freedom's Fury) című 56-os dokumentumfilm rendezőjének és operatőrének a washingtoni magyar nagykövet az amerikai fővárosban tartott péntek esti díszbemutatón.

A rendező húsz éve tervezi filmjét

A kanadai-amerikai alkotópáros, a forgatókönyvíró-rendező Colin Gray és testvére, az operatőr Megan Raney Aarons az Uptown filmszínházban vehették át a rangos elismerést Simonyi Andrástól.

A Washington egyik leghatalmasabb (12 méter magas, 21 méter széles), hajlított felületű vetítővásznával büszkélkedő premiermoziban nagy tapssal fogadta a több mint 800 fős közönség a filmet. A magyar nagykövetség ezzel a filmbemutatóval zárta az 56-os forradalom 50. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezések sorát.

"Ez a film szerelmes levél a vízipólóhoz és az 56-os magyarok hősiességéhez. Ha van valamilyen üzenete ennek a filmnek, akkor az a remény üzenete" - fogalmazott Colin Gray rendező a vetítés után, amelyre a washingtoni politikai, kulturális és gazdasági elit több jeles képviselőjét meghívták. A vendégek között volt Tom Lantos kongresszusi képviselő, Carlos Gutierrez kereskedelmi miniszter és Nancy Brinker korábbi budapesti amerikai nagykövet.

Gray elmondta, nincsen magyar kötődése, de kanadai középiskolás éveiben lelkes vízilabdázóként sokat hallott a magyar csapat legendás teljesítményeiről, és a film elkészítésének gondolata több mint húsz éve foglalkoztatta.

Oscarra jelölik

Külön a bemutatóra Hollywoodból Washingtonba érkezett Lucy Liu, aki Amy Sommer, Quentin Tarantino és Andrew G. Vajna mellett a film producere volt. Az ázsiai-amerikai filmsztár, aki egyben az UNICEF tiszteletbeli nagykövete, arról beszélt, hogy "a szabadságért meg kell küzdeni, soha nem szabad adott dolognak tekinteni, és a jövendő nemzedékek remélhetőleg emlékezni fognak arra, hogy vérrel, szeretettel, szenvedéllyel harcolták ki". Lucy Liu 1956-os ezüst emlékérmet vett át a nagykövettől.

A film a magyar forradalom küzdelmét állítja párhuzamba az 1956 őszén Melbourne-ben rendezett olimpia legdrámaibb versenyével, a magyar és a szovjet vízilabda-válogatott összecsapásával. A versenyen, amelyet az utókor az egyik legvéresebb vízipóló meccsként tart számon, a magyar sportolók 4:0-ra győztek a szovjet csapat felett, egyfajta revánsot véve a szovjeteken a forradalom leveréséért. Az alkotás a magyar csapat sztárja, a ma Kaliforniában élő Zádor Ervin 50 évvel ezelőtti útját dokumentálja. A 90 perces film narrátora a hétszeres olimpiai bajnok úszólegenda, Mark Spitz.

A Szabadság vihara az Egyesült Államokban tavasszal, a New York-i Tribeca filmfesztiválon debütált. A filmet hamarosan elindítják az Oscar-jelölés útján.