A Fekete kefe nyerte a filmszemle fődíját

2005.02.08. 14:23
Tűzközeli forrásaink elmondták a 36. Magyar Filmszemle díjait. Az eredményhirdetés csak az esti díjkiosztón lesz, de a hivatalos végeredményeket is még munkaidőben közöljük.
Vranik Roland Fekete kefe című filmje lett a 36. Magyar Filmszemle fődíjasa az Index neve elhallgatását kérő, tűzközeli forrása szerint. A filmszemle zsűrije a legjobb elsőfilmnek pedig Mispál Attila filmjét A fény ösvényeit választotta.

Nem hivatalos forrásunk elmondása szerint a legjobb színész Cserhalmi György lett Az ember, aki nappal aludt és A fény ösvényeiben nyújtott alakításáért, a legjobb operatőr díjat pedig Pohárnok Gergely veheti át a Fekete kefe fényképezéséért. A legjobb producernek Miskolczi Pétert, A fény övényeinek producerét választották.

A kisfilmek között Kenyeres Bálint Before Dawn-ját, a kísérletifilmek között pedig Kardos Sándor Résfilmjét, a dokumentumfilmekből Kocsis Tibor Új Eldorádóját, és Varga Ágota Leszármazottakját díjazzák.

Az Indexnek már csak a legjobb rendező és legjobb színésznő kilétét nem sikerült megtudnia. A szemle sajtófőnöke, Csurdi Gábor viszont nem örült a korai értesülésnek: "Mi úgy látjuk, hogy vannak a cikkben tévedések, de csak négy órakor tesszük közzé a pontos listát" - reagált a cikkre.

Az Index megkérdezte a díjazottakat is: Pohárnok Gergely, a Fekete kefe operatőre megerősítette a fődíj és az opetarőri díj tényét, Miskolczi Péter, A fény ösvényei producere pedig a legjobb elsőfilm, és a produceri díjról értesült már a szervezőktől.