Tinicsábító Gregor Bernadett, vitriolos Lumnitzer nővérek

2006.01.11. 15:45
Gregor Bernadett-től a foszforeszkáló óvszeren át Bacsó Péter Lumnitzer nővérekéig sok mindent láthatunk a január 31-én kezdődő 37. Magyar Filmszemle versenyprogramjában, derült ki Naszály György, a szemle sajtófőnöke Indexhez eljuttatott közleményéből.
A 37. Magyar Filmszemle versenyprogramjában összesen 104 alkotás indul. Játékfilm kategóriában 24 darab 35 mm-es filmre és elektronikára készült film került versenybe. Ez utóbbiakból válogattunk.

Néhány játékfilmet ezekből a filmszemle előtt is bemutattak, mint a Szőke kólát, a Csak szex és más semmit, a Fej vagy írást, a Johannát vagy a január 5-én induló Tímár Péter-filmet, A herceg haladékát, de a legtöbbnek a filmszemlén lesz a premierje és csak az év második felétől vetítik a magyar filmszínházakban. Szabó István hazai alkotással, Rudolf Péter az Üvegtigris folytatásával, Bacsó Péter a Lumnitzer nővérekkel jelentkezik. A ifjúsági rendezőként ismert Fonyó Gergely pedig Gregor Bernadettet dobja be nézőcsalogatónak.

Rokonok

#alt#
Klikk a képre!
A 37. Magyar Filmszemle nyitófilmje lesz az Oscar-díjas rendező Móricz Zsigmond Rokonok című regényéből készülő adaptációja. Szabó István tizennégy év után készített ismét magyar filmet.

A forgatás július 4-én kezdődött, és az előzetes tervek szerint szeptember elejéig tartott volna a nyolc hetes munka, de Koltai Lajos operatőr közben Amerikába utazott, így szeptember 26-án fejezték csak be. Csányi Sándor feleségét Tóth Ildikó alakította, nagyobb szerepet kapott még Eperjes Károly és Marozsán Erika, és kisebb szerepekben feltűnt az Oscar-díjas Jirí Menzel és a Nyikita Mihalkov-filmekben ismertté vált Oleg Tabakov. A forgatókönyvet Móra Ferenc dédunokája Vészits Andrea írta Szabó Istvánnal. A 370 millió forintos költségvetésbe a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) 120 milliós támogatás mellett 150 milliós normatív támogatást is megítélt előző filmjének, a Csodálatos Júlia sikerének köszönhetően. A Rokonok 2006 elején kerül mozikba.

Taxidermia

Versenyprogramban lesz a Taxidermia is, amivel Pálfi György 2004 januárjában megnyerte a Robert Redford alapította, legnagyobb független filmfesztivál, a Sundance európai forgatókönyvkategóriáját. Három férfin keresztül három generáció történetét meséli el a film az unoka szemszögéből. Pálfi klasszikus családregénynek nevezte a Parti Nagy Lajos könyvéből készült Taxidermiát, de az Index kérdésére leszögezte ez fikciódúsabban, elemeltebben, groteszkebben áll a témához, mint Szabó István a hasonló családregényen alapuló Napfény íze című filmjénél tette. Mindez kiderül az alaptörténetből is, a tisztiszolga nagyapa például úgy vezeti le kiszolgáltatottságát, hogy "jobb kezével melengeti magát", a fia sportevészet számban indul az olimpián, az unoka pedig művészi szinten preparál. A Hukkléval szakmai sikereket halmozó Pálfi György új filmje a szemle után kerül a mozikba.

Tibor vagyok, de hódítani akarok

#alt#
Klikk a képre!
Fiataloknak készült vígjáték a Tibor vagyok, de hódítani akarok, melynek története szerint egy gimnazista fiú találkozik álmai asszonyával, aki idősebb, férjezett, és néha kaphatónak tűnik számára. Közben feltűnik egy féltékeny férj, egy idegesítő szerető, egy atyáskodó gondnok, egy félénk vizibicikli-kölcsönzős, és egy lány, aki több figyelmet érdemelne, mint az álomnő. Olyan kérdésekre keresi a választ a film, hogy mi a fontosabb, a szex, vagy a szerelem, és hogyan kell használni egy foszforeszkáló óvszert. A főszereplők között találhatjuk Gregor Bernadettet, Németh Kristófot, Gesztesi Károlyt, Molnár Piroskát és sok ismeretlen fiatal színészt. A rendező a Na végre, itt a nyár! gyerekfilmet jegyző Fonyó Gergely. A film 180 millió forintból készült állami támogatás nélkül, producere Kálomista Gábor. A bemutató február 2-án lesz.

De kik azok a Lumnitzer nővérek?

A film a Népszabadság áprilisban leköszönt híres étteremkritikusainak, a Wittman fiúknak a búcsúztatása. A tanút és a Te rongyos életet jegyző Bacsó Péter új filmje, a De kik azok a Lumnitzer nővérek? ugyanis két elkötelezett étteremkritikusról szól. Olivér és Ficskó "Lumnitzer nővérek" álnéven publikálják vitriolos hangú étteremkritikáikat. A sértett vendéglősök bosszút esküsznek ellenük, megbíznak egy talpraesett menedzserasszonyt, hogy fedje fel kilétüket és tegye őket ártalmatlanná. Elkezdődik a küzdelem a Lumnitzer nővérek és a nő között. A két étteremkritikust Alföldi Róbert és Rudolf Péter alakítja, a menedzsert Hegyi Barbara. A film a Hunnia Filmstúdió, a Tivoli Filmprodukció Kft, és a tv2 koprodukciójában készült. A forgatás 29 munkanapos volt, június 15-ig tartott. Az MMK 120 millió forinttal támogatta a filmet.

Üvegtigris 2

#alt#
Klikk a képre!
Az első rész társalkotója, Kapitány Iván nélkül készült el a folytatás (Kapitány a Kútfejek című gengszterfilmmel jelentkezik a szemlén). Az Üvegtigris 2 Rudolf Péter szerint líraibb lett, és ezúttal története is van. A kattant figurák továbbra is ott lebzselnek a Tinnyei tó körül. A történet szerint Lalit a büfést és simlis, félkegyelmű barátait komoly veszély fenyegeti, Gesztesi Károly lakóparkot akar építeni a területükön. Cselekednének, de mindig közbejön valami: egy esküvő, egy temetés, egy meteor, egy gazdáját beköpő Trabant. Lali ebben a részben is igyekszik megszelídíteni az Üvegtigrist és a világot. A bemutató időpontja január 19. Kovács Gábor és Pataki Ági producerek nyilatkozatai szerint a film 230 millió forintból készült és a neten már terjed a kalózmásolata.

A herceg haladéka

#alt#
Klikk a képre!
Tímár Péternek a Mielőtt befejezi a röptét a denevérhez hasonlóan ismét drámai filmje került a mozikba január 5-én. Kritikusunknak A herceg haladéka nagyon nem tetszett, de a nézők sem tolongtak a jegypénztáraknál. A misztikus sorsfilm története szerint a negyven körüli sikeres fotómodellre egy utcai rabló rálő, de ekkor megjelenik a pokol Hercege, és felajánlja, hogy egy percre visszakaphatja az életét. Ez a perc ismétlődik a végtelenségig.

A rendező már tíz éve dolgozik a történeten, de csak most látta elérkezettnek az időt, hogy megvalósítsa. Főszerepekben: Szabó Gabi, Lázár Kati, Pogány Judit. A film 255 millió forintból készült, nulla forintos állami támogatással, producere Kálomista Gábor.

A 37. Magyar Filmszemlének a Millenáris Park, a Mammut Mozi és az Uránia Nemzeti Filmszínház lesz a helyszíne. A január 31-ei nyitóünnepséget - amelyen átadják az életműdíjakat és a Magyar Mozgókép Mestere címet - a Budapest Kongresszusi Központban tartják.

A 37. Magyar Filmszemle versenyfilmjei:
Nagyjátékfilm kategóriában:
Bacsó Péter: De kik azok a Lumnitzer nővérek?
Bagó Bertalan: Vadászat angolokra
Barnóczky Ákos: Szőke Kóla
Bollók Csaba: Miraq
Fonyó Gergely: Tibor vagyok, de hódítani akarok!
Gárdos Péter: Az igazi Mikulás
Goda Krisztina: Csak szex és más semmi
Hajdu Szabolcs: Fehér tenyér
Incze Ágnes: Randevú
Kapitány Iván: Kútfejek
Lengyel Andor: Fej vagy írás
Mundruczó Kornél: Johanna
Pacskovszky József: Lopott Képek
Pálfi György: Taxidermia
Pálos György: Sztornó
Rudolf Péter: Üvegtigris 2.
Szabó István: Rokonok
Szaladják István: Madárszabadító, felhő, szél
Szemző Tibor: Csoma-legendárium
Tímár Péter: A herceg haladéka
Iglódi István: A gyertyák csonkig égnek
Kocsis Ágnes: Friss levegő
Mészáros Péter: Stammbuch
Nemes Gyula: Egyetleneim