Meg Ryan játssza legjobban a szerelmet

2004.10.15. 11:01
Angol viselkedéskutatók romantikus filmek hitelességet vizsgálták tudományos módszerekkel. Meg Ryan és Humphrey Bogart a tudomány mai állása szerint hitelesen játssza a vonzalmat, a Titanic alkotóinak viszont fogalmuk sincs a szerelemről.
A londoni King's College viselkedéskutatói népszerű hollywoodi romantikus filmeket elemeztek a Sky Movie angol filmcsatorna megbízásából, hogy megtalálják azokat az alkotásokat, amelyekben a színészek a tudományos kutatásoknak megfelelő hitelességgel alakítják a szerelmet. A kutatók tízpontos skálán osztályozták a filmeket a főszereplők hanghordozása, testbeszéde vagy éppen a szemkontaktus megfelelő használata alapján.

Meg Ryan és Billy Crystal a legjobb szerelmesek

A tudomány mai állása szerint a leghitelesebb szerelmes film az 1989-ben forgatott Harry és Sally című romantikus vígjáték, amiben Meg Ryan és Billy Crystal szeretnek egymásba. A második 9,5 ponttal a Casablanca lett, míg például az 1961-ben Audrey Hepburn főszereplésével készül Álom luxuskivitelben 9 pontot kapott a munkaidőben mozizó angol kutatóktól. A legújabb film, ami kiérdemelte a viselkedéskutatók elismerését az idén a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó Oscar-díjjal is kitüntetett Elveszett jelentés lett, ami a tudományos szerelmi skálán szintén 9 pontot ért el.

Nem is szeretik egymást
Nem is szeretik egymást
A híres és sikeres romantikus filmek közül több elég rosszul szerepelt az angol listáján. A Julia Roberts és Richard Gere főszereplésével világhírűvé vált Micsoda nő mindössze 7 pontot kapott, a Sandra Bullock és Hugh Granttel forgatott Két hét múlva örökké pedig csupán kettőt, de minden idők legnézettebb romantikus alkotása, a Titanic még rosszabbul járt, a 10 pontos skálán szégyenteljesen nulla pontot kapott.

DiCaprio nem tudja mi a szerelem

A King's College pszichológusa szerint Kate Winslet és Leonardo DiCaprio egyetlen egyszer sem beszélnek egymással természetesen, mesterkéltek a dialógusok, de a hanghordozás is. Például a két szerelmes gyorsan, és szinte minden izgalom nélkül vallja be egymásnak, hogy szerelmesek, míg a lista élén végzett Harry és Sallyben, vagy a Patrick Swayze fémjelezte Ghostban tökéletes a hanghordozás. A Titanicban ráadásul még a szereplők testbeszéde is hiteltelen, pedig a kutatók szerint még a Dirty Dancing című romantikus táncfilm is tökéletes példája a hiteles testbeszédnek.

A kutatók azt is megvizsgálták, hogy a színészek hogyan néznek, amikor a szexuális vonzódást próbálják kifejezni. A Harry és Sallyben, amikor Meg Ryan az étteremben orgazmust imitál, Billy Crystal másképp néz a lányra mint addig, a kutatók szerint jól látható, hogy a férfi karakter ekkor szeret bele a nőbe.