Szex élesben a filmvásznon

Dugj meg!

2004.10.20. 19:30
Nagy valószínűséggel komoly vitát kavar majd a brit filmes cenzorok döntése, miszerint Michael Winterbottom tabukat döngető új filmje, a Kilenc dal vágatlanul kerülhet a mozikba. A film élesben felvett szexjelenetei botrányt okoztak a cannes-i filmfesztiválon és a hírek szerint nálunk is bemutatják.

Míg a megjátszott intimitás már nem jelent problémát a filmcenzorok számára, az élesben leforgatott szexjelenetekből szalagcímek lesznek.

Nyílt románc

Románc
Románc, 1999

A francia rendező, Catherine Breillat 1999-es filmjét, a Románc (Romance)-ot, több országban is betiltották merész képei miatt. A Románc volt az első mozifilm, ahol a nézők kendőzetlen erekciót láthattak a maga teljes szépségében, a színész pedig nem volt más, mint a legendás olasz pornósztár, Rocco Siffredi.

A film egy tanárnő szexuális kalandjait meséli el, akit barátja elhanyagol, így hát más férfiakkal vigasztalódik. A széleskörű botrány ellenére és a filmesek nagy meglepetésére a Románc vágatlan változata kerülhetett a brit mozikba, és csak később, a videómegjelenéshez kellett egy másodpercnyi anyagot eltüntetni az egyik forró jelenetből.

Legyél velem, vagy mi

Egy évvel később a szintén francia Baise-moi (Dugj meg!) keltett nagy felháborodást. A filmet Virginie Despentes és egy volt pornószínésznő, Coralie Trinh Thi készítette. Manu és Nadine, két nehézsorsú nő - az egyiket megerőszakolják, a másik végignézi, ahogy meggyilkolják a legjobb barátját - útnak indul, hogy bosszút álljon a férfiakon.

A Baise-moi-t Franciaországban és Ausztráliában betiltották. Angliában csak 18 éven felüliek nézhették meg, bár a brit ORTT, a BBFC kivágatta a megerőszakolást bemutató jelenetet.

Intimitás
Intimitás, 2001

Köbli Norbert, a Best Hollywood munkatársa elmondta, hogy Magyarországon annak idején ők forgalmazták volna a francia botrányfilmet, de szakmai nyomásra, a közfelháborodás miatt nem kerülhetett a magyar mozikba. A Baise-moi-t itthon végül a Titanic-fesztiválon mutatták be (csakúgy, mint korábban Breillat Románcát), később a Best Hollywood az igencsak enyhe "Legyél velem" címmel jelentette meg videón.

Nem telt el sok idő és újabb film okozott fejfájást a cenzoroknak. Patrice Chereau angol színészekkel forgatta le Intimitás (Intimacy) című filmjét, és az élesben felvett szex ellenére Angliában például a mozikba kerülhetett, természetesen azzal a kikötéssel, hogy csak 18 éven felüliek válthatnak rá jegyet. Chereau, aki egyébként 2003-ban a Cannes-i Filmfesztivál zsűrielnöke volt, sikerre vitte az explicit képeket és az elismert rendező filmjét itthon is levetítették.

Nyolcszor

A legújabb "művész-szexfilm" Michael Winterbottom filmje, a Kilenc dal (9 songs). Egy angol fiú, Matt (Kieran O'Brien) és amerikai barátnője, Lisa (Margo Stilley) kapcsolatáról szól; a két fiatal kilenc koncertre megy el, a kamera a koncertek közötti szeretkezéseiket rögzíti zavarbaejtő részletességgel.

Kilenc dal
Kilenc dal, 2004

A film hatvanöt percében felcsendül a címben szereplő kilenc koncertfelvétel, majd a színészek újra meg újra egymáséi lesznek. O'Brien nem érti a felháborodott nézőket:

"Hiába tudja mindenki, hogy a film tele van leplezetlen szex jelenetekkel, vannak, akik a szemüket forgatva állnak fel a székükből és azt hajtogatják, "Nem hiszem el, hogy mindent megmutatnak..." Aki megsértődik ezen, az álszent hazudozó."

A film most átjutott a BBFC szűrőjén és vágatlanul vetíthetik le a brit mozikban.

"Valódi szexjelenetet akkor engedélyezünk, ha meggyőződünk róla, hogy nem öncélú és szervesen illeszkedik az adott filmbe" - nyilatkozta Craig Lapper, a cenzori testület egyik tagja.

A Kilenc dalt 2005 tavaszán mutatják be a magyar mozik, a Best Hollywood forgalmazásában.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport