Titokzatos pénzek és Luke Skywalker Fehérváron

2005.05.25. 11:19
Ezüst országalma-díj, tavalyi filmek, titkozatos költségvetés, Luke Skywalker és összesen két mozi az Alba Regia Nemzetközi Filmfesztiválon.
Két hét múlva kezdődik Magyarország egyetlen, díjakat is osztó nemzetközi filmfesztiválja, miközben továbbra sem világos, kik és mennyivel támogatják a rendezvényt, mennyi költségvetési pénzt kapott a terv, és alkalmas-e Székesfehérvár a lebonyolításra. A fesztiváligazgató, Elekes Blanka édesapjával, a Fejér Megyei Hírlap főszerkesztőjével információink szerint jó kapcsolatot ápoló önkormányzat hajlandó arra, hogy akár menet közben foltozza be a költségvetés lukait.

Az 50-55 nagyjátékfilmet bemutató fesztivál díszvendége lesz a Csillagok Háborújában Luke Skywalkert alakító Mark Hamill, és a Boldogságtól ordítani című szatíra rendezője, az új filmmel jelentkező Todd Solondz.

Pénz az égből

Június 6-án kezdődik az Alba Regia filmfesztivál, hirdette ki sajtótájékoztatóján Elekes Blanka fesztiváligazgató. Az éppen egy éve bejelentett eseményen az eredeti tervek szerint nemzetközi filmek versenyeznek az Ezüst Országalma nevű díjért.

A fesztivál költségvetése 120-125 millió forint lesz, amely már a szervezők rendelkezésére áll, mondta Elekes. Kérdésünkre, hogy milyen forrásokból származik az összeg, a fesztivál igazgatója, és a várost képviselő alpolgármester is kitérő válaszokat adott.

A fesztivál főtámogatója Székesfehérvár, így a város jelentős mértékben járul hozzá a lebonyolításhoz, tudtuk meg. Az összeget azonban többszöri kérdésünkre sem ismerhettük meg, mondván, az még változik, hiszen sok új költség is jelentkezhet.

Ez azt jelenti, hogy a város biankó csekket állított ki a fesztiválnak, amivel a költségvetés éppen adódó hiányait betömhetik? - tettünk fel egyenes kérdést, amire az alpolgármester azt válaszolta: "Ezt azért így nem mondanám. De nem fogjuk hagyni, hogy a fesztivál esetleg meghiusuljon pénzhiány miatt".

Mint arról tavalyi cikkünkben beszámoltunk, egyes források összefüggést véltek felfedezni Elekes Blanka édesapja, a Fejét Megyei Hírlap főszerkesztőjének városházához fűződő jó kapcsolatai, és a konkrétumokat nélkülöző filmfesztivál tervének elfogadása közt.

Kitérő választ kaptunk egyébként a kulturális minisztérium esetleges támogatását illetően is, ami azért érdekes, mert az előkészítésnél a minisztérium tagadta támogatási szándékát, miközben a szervezők számoltak ilyen forrással is. A költségvetés 70 százalékát szponzorok adják össze, állította végül Elekes Blanka. A támogatók közt a Videotont, a T-online-t, a Kodolányi főiskolát és a nagykövetségeket említette meg.

A 120 milliós rendezési összeget egyébként irreálisan alacsonynak tartották a tavalyi cikkünkben megkérdezett szakértők, megemlítve, hogy a Magyar Filmszemle 150 millióba kerül, noha ott a filmek szállítása, és a résztvevők utaztatása nem terheli a rendezvényt.

Két terem

A szakértő azt is felvetette, hogy a bejelentett négy helyszín kevésnek tűnik, összehasonlítva a Szemle 9 termével. A sajtótájékoztatón kiderült, hogy a székesfehérvári fesztivált két helyszín két termében bonyolítják majd le: a Technika házában és a Barátság klubmoziban. Pótvetítéseket a vidámpark szabadtéri helyszínén tartanak, a Városház téren pedig Samuel Fuller kultikus botrányfilmjének, a The Big Red One-nak tavaly bemutatott, rendezői változatát fogják vetíteni.

Az 1980-as film propagálása céljából lesz a fesztivál vendége Mark Hamill, akit a közönség leginkább a Csillagok háborúja Luke Skywalkerjeként ismer. Egy másik neves meghívott, Todd Solondz, a Boldogságtól ordítani és a Helyzetek és gyakorlatok rendezője pedig tavalyi filmjét, a Palindrómákat fogja bemutatni.

A fesztivál versenyprogramjában egyébként 10 nagyjáték- és 10 kisjátékfilm szerepel. Az Alba Regia nemzetközi filmfesztivál egyetlen premierje a cseh From subway with love című munka, a nyitófilm pedig egy szkeccsfilm, a többek közt Mundruczó Kornél rendezte Hol volt, hol nem volt lesz.

A fesztivál kiegészítő rendezvénye lesz a prágai dokumentumfilm intézet kezdeményezésére indított dokumentumfilm-piac, az East Silver Karaván és a dán filmintézet forgatókönyvíró workshopja, a North by Northwest.