Nincs szinkron a színészek és a stúdiók között

2006.04.19. 19:36
A szinkronszínészek szakszervezete tárgyalást kezdeményezett a stúdiókkal a szinkronizálók munkadíjának "felzárkóztatása" érdekében, írja a Népszabadság. Becslések szerint 1000-1500 ember él ebből a munkából.
"Az elmúlt tizenöt évben nemhogy emelkedtek volna, inkább csökkentek a szinkronbérek" - nyilatkozta Galbenisz Tomasz színész, a szinkronalapszervezet titkára. Korábban az úgynevezett tekercsekért, tizenöt-húsz másodperces anyagért 200 forintot fizettek a stúdiók, ma ugyanez az összeg 35-40-60 másodpercre jön ki. Átlag tíz tekercsre hívnak egy színészt, a főszerep körülbelül 150 tekercset jelenthet.

Ennek a helyzetnek az orvoslására kezdeményezett a stúdiókkal tárgyalást a Színházi Dolgozók Szakszervezetének Szinkron Alapszervezete. A szinkronstúdiók a megbeszélésen azt javasolták, hogy a szervezet készíttessen piackutatást a honoráriumok emelésének lehetőségeiről, és tárgyaljon a megrendelőkkel. Jelenleg azonban a szinkronszínészek szakszervezete sem működik megfelelően, nincs igazi párbeszéd, és a megfélemlített művészek ritkán mernek felszólalni.

Az alapszervezet benyújtott egy tervezetet az "álomgázsikról", de a cégek ezt azonnal viszautasították. A szervezet vezetője, Konrád Antal viszont már annak is örül, hogy lehetőség nyílt a stúdiókkal való tárgyalásra.

A megrendelők, a stúdiók és a művészek is a piac diktálta árverseny részesei, mondta Berzsenyi Zoltán, a Színész és a BZM stúdió vezetője. Bár a megbeszélés nem volt vitáktól mentes, több ötlet felmerült, az üres cd-k, dvd-k után befolyó 40 forintos jogdíj egy részét például a szinkronszakma fizetésének javítására lehetne fordítani.

Arról is szó esett, hogy a szinkronszínészek nevét tüntessék fel a dvd-ken, videókon, de megfelelő jogi háttér hiányában ezt csak maguk a művészek tehetik meg, a szakszervezet nem járhat el a nevükben. A filmek vetítési jogához hasonlóan a szinkronizáláshoz is lehetne szponzorokat keresni, ezt a szinkronszínészek a megrendelőktől várnák. A megrendelőkkel való tárgyalás után, ami nagyjából három hónapot vesz igénybe, a szinkronszínészek képviselői újra egy asztalhoz ülnek a stúdiókkal.