Még Pókember hangja is sztrájkol

2007.04.10. 16:20
Április 10-én néhány hangalámondó sztrájktörővel indult a Színházi Dolgozók Szakszervezete által bejelentett háromnapos sztrájk, amivel az alacsony munkadíjakra, a rossz munkakörülményekre és a ki nem fizetett jogdíjakra hívnák fel a figyelmet. Újabb veszély: Romániában olcsóbb a szinkron.

"Nem vállaltam el új munkát mára, de egyet kénytelen vagyok befejezni, mert két hónapja várnak rám. Az állapotok valóban áldatlanok, de nem mindegy hogyan tiltakozunk, illetve ezt hogyan kommunikáljuk" - mondta megkeresésünkre az egyik legfoglalkoztatottabb szinkronszínész, Csőre Gábor, a Pókember, Cartmen és Orlando Bloom magyar hangja.

"Rengetegen mondanak le emiatt munkákat, amikre mások bejelentkeznek. Talán nem a háború lenne a legmegfelelőbb eszköz a változtatásokra" - nyilatkozta Csőre a sztrájktörésről. Szerinte egyébként a legújabb tendencia, hogy Romániába viszik ki a színészeket és a szinkronmunkákat. Az MGM csatorna is ott gyártja most a filmjeit magyar színészekkel, és a Cool Tv is el akarja vinni a South Park szinkronizálását Romániába, mert ezt drágának tartják. Galbenisz Tomasz a Szeretünk, Raymond! első öt évadának Raymondja számolt be arról, hogy száz rész után az utolsó húsz darabot már máshol akarják szinkronizálni.

22 ezerért riszálják úgyis-úgyis

Riszálom úgyis-úgyis - énekelte a népszerűvé vált betétdalt Galbenisz Tomasz a Madagaszkár című rajzfilmben, mindössze 22 ezer forintért, pedig a dalt a rádiók is játszani kezdték: "Felhívtam a Juventus Rádiót, akik a dalt játszották. Elmondták, támogatták a filmet, ezért kapták meg." Később cd-n is ki akarták adni a dalt, bár ő ezért sem kapott volna pénzt, a forgalmazó és a stúdió összeveszett a jogokat illetően, ezért nem adták ki.

"Gyanús szerződések vannak, amikben minden jogunkról le kell mondanunk" - árulja el Galbenisz, 2006-ban próbapert kezdtek a jogvédő hivatal javaslatára, ami most lép majd a bírósági szakaszba. A dvd-forgalmazásból és az ismétlésekből is kellene részesülniük a szinkronszínészeknek, de ez sem történik meg.

Mi ellen titlakoznak?

"Tiltakozunk a romló minőség és a méltatlanul alacsony árak ellen" - emeli ki rögtön a lényeget Konrád, majd a részleteket is elárulja: általában nyolcvan-kilencven tekercsre vágják szét a filmet, egy tekercs 40-60 másodperc hosszúságú, de ez korábban feleannyi volt, így sokat tudnak spórolni a megrendelők. Ebből adódik a probléma is: hosszabb részeket kell ugyanannyi pénzért szinkronizálniuk a színészeknek. Egy tekercsért 180-200 forintot fizetnek, de egy sikeresebb mozifilmért ugyanezért az időegységért 500 forintot is megfizetnek, vagyis átlagosan 30-50 ezret keresnek vele a színészek.

"Nem sztrájkolunk, mert nem vagyunk alkalmazottak. Nevezzük inkább a feladat nem vállalásának ezt" - mondta megkeresésünkre a Csengetett, Mylord? lakájának magyar hangja, Konrád Antal, aki a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Érdeklődtünk afelől, hogy hányan vesznek részt a sztrájkban, de pontos információt erről nem kaptunk: "Senkinek nem írhatom elő, hogy ne dolgozzon ezeken a napokon, nem szervezhetek sztrájkőrséget se."

Nincs sztrájkőrség

Megkérdeztük a Mafilm Audióban, vannak-e sztrájktörők, de csak ügyeletet tartanak, nem dolgoznak a színészek munkabeszüntetése miatt, néhány sztrájktörőrő holnap titokban bemennek egy gyors hangalámondásra. A Mafilm ügyvezető igazgatóját, Haber Ferencnél is érdeklődtünk: "A színészek egy része mellette volt, de sokan nem értettek vele egyet, ennek ellenére kevés munka van ma. Tévéfilmek és dvd-k szinkronizálása marad el ebben a három napban". Haber saját kalkulációja szerint évente négyezer percnyi mozifilmet szinkronizálnak, míg 496 ezer percnyit a tévékbe. Egy átlagos tévéfilmre 300 ezer forintot fordítanak, míg egy mozifilmre ennek a nyolc-tízszeresét.

"Valójában nem is tudjuk, kivel harcolunk: a stúdiókkal, magunkkal, a tévékkel?" - mondta Csőre Gábor, aki nem akart tőlünk Cartmen hangján elbúcsúzni legnagyobb bánatunkra.