Kern: 'Ide lőjetek kritikusok!'

2005.02.25. 17:15
Mégsem Eperjes Károly lesz a főszereplő - jelentették be az Egy szoknya, egy nadrág című film sajtótájékoztatóján, ahol az alkotókon kívül a film szereplői: Kern András, Bajor Imre, Szerednyei Béla és Oroszlán Szonja jelentek meg, hogy a modernizált remake-ről és a kritikusok előre sejthető fanyalgásáról beszéljenek. A mozit a Hippolythoz és a Meseautóhoz hasonlóan a Kabay Barna-Gyöngyössy Bence producer-rendező páros készíti.
Kiderült, hogy Eperjes "egyeztetési gondok" miatt nem játssza el az 1943-as film remake-jének, a 2005-ös Egy szoknya egy nadrágnak a főszerepét. Még nem publikus, hogy ki lesz a filmben a Latabár alakításában ismertté vált Sóvári Péter színész - aki többnyire argentin milliárdosnőnek öltözik, hogy leleplezzen egy link csalót, aki szerelmének is csapja a szelet -, de már több jelölt is van.

A többi főszereplő a film sajtófőnökének szerdai bejelentése óta változatlan: Kern András lesz Csortos Gyula utódjaként a színházi rendező, Oroszlán Szonja a naiva, akit el akarnak csábítani, Bajor Imre a link nőcsábász, Szerednyei Béla az intendáns. A TV2 által támogatott, 300 millió forintból készülő film forgatása április elsején kezdődik a Hotel Inter-Continentalban.

A sajtótájékoztatón a színészek is szóltak pár szót. Az olaszországi Savonából hazatérő Oroszlán Szonja elmondta, hogy azonnal igent mondott a naiva főszerepére "a gárda miatt". Bajor Imre amúgy is imádja a vérbő komédiákat, ahogy Kern András is, aki azonban már előre várja a rossz kritikákat, majd nagy derültség közepette bejelentette: "Ide lőjetek, kritikusok!"

Hülye grófból link tévérendező


Szerednyei Béla, Oroszlán Szonja,
Bajor Imre, Kern András
A tájékoztató után az Index egyenként végigkérdezte a színészeket arról, hogy mennyire illik hozzájuk a remake kedvéért "modernizált" szerep. "Minden magyar filmben volt egy raccsoló hülye magyar gróf - válaszolta elsőként Bajor Imre. - Ezt a szerepet kifejezetten átírták rám, így egy link tévéfilmrendező lett a figurából." Hogy mennyiben hajaz ez a 7-es csatorna című tévésorozatra, amiben Bajor egy link tévéfilmrendezőt játszott? "Valóban, most hogy így mondja, hajaz. De ez a műfaji különbségek miatt egy sokkal kidolgozottabb karakter."

Majd az Index a Bajorral egy asztalnál ülő Szerednyei Bélához fordult, hogy a színészt az általa csak "másodvonalbelinek" hívott szerepéről faggassa. "Az öltöztető másodvonalbeli figura volt, amit egy szintén a háttérben ügyködő intendánssá alakítottak. Ez azért is illik hozzám, mert a Madáchban az összes színdarabban mindig a második szerepeket kapom."

Valamilyen Rózsit játszom

Miután kiálltam az Oroszlán Szonjához vezető sort, együtt találgattuk, hogy kit is játszik a filmben. "Nem Turay Ida figuráját játszom, hanem a másik színésznőt, aki a főszereplő, de most nem jut eszembe a neve, valamilyen Rózsi"- mondta a színésznő, majd később együtt beazonosítottuk, hogy Csikós Rózsira gondolt. "Persze, közel áll hozzám a szerep, hiszen színésznőt játszom" - tette még hozzá Oroszlán, majd mikor azt részletezte, hogy milyen fontos neki az olaszországi kintlét, mert feltöltődik és "frissességet és ízlést szívhat" magába, ami elengedhetetlen egy forgatáshoz, csatlakozott hozzánk Kern András is.

Kernt az előre várható monológ meghallgatása helyett, hogy színházi színészként és rendezőként mennyire illik hozzá a színházi rendező szerepe, inkább a filmkritikusokról faggatta az Index. "Persze, hogy bántottak a Csudafilmet ért kritikák, együtt készítettük a filmet Ragályival, de erről minek is beszélni" - mondta. "A lényeg, hogy ha azt írják egy filmről itthon, hogy szörnyű, a nézők azonnal moziba mennek megnézni. A Sorstalansággal is ez történt, bár én még nem láttam." ("Én láttam, és jó" - szólt közbe Oroszlán.)

"Bezzeg Amerikában - folytatta Kern - a premiert követően éjjel 2-ig várják az alkotók a kritikát, mert az eldönti a színdarab, és a film sorsát. Most előre megmondom, hogy a kritikusok az Egy szoknya egy nadrágot lecseszik és a nézők zabálni fogják." "Ámen" - válaszolta az Index. (Kabay-Gyöngyössy előző két filmjével a Meseautóval és a Hippolyttal valóban ez történt, a szerk.)