Tarantino és a kannibál holokauszt

2004.09.07. 10:32
Az amerikai kultrendező az olasz retrospektív szekcióért felel Velencében, de ne várjuk, hogy Fellini-örökzöldeket gyűjtsön csokorba.
A Velencei Filmfesztiválon Tarantino a 'B-mozi olasz királyai' elnevezésű szekcióban igazi kuriózumokat mutat be az érdeklődőknek.

A moziőrült álma

Már a címek is sokat sejtetőek; a 'Kannibál holokauszt', az 'Orgazmus' és 'A nagy lövöldözés' csak néhány a húsz B-film közül, amiket levetítenek a rendhagyó válogatásban.

"Olasz nyelven, eredeti formájukban helyreállított kópiák ezek. Egy ilyen vetítés minden moziőrült álma" - áradozott Tarantino a sajtótájékoztatón. A rendező elárulta, hogy a 'Ponyvaregény' és a 'Kill Bill' megírása során ezekből a filmekből is merített. "Fogtam az alapanyagot és átültettem a gyakorlatba. A 'Kill Bill 2.'-re erősen hatottak a spagetti westernek és a hetvenes évek olasz zsarumozijai."

Signore Scarfaccia

A Velencében bemutatott B-mozik 1959 és 1980 között készültek. Az összeállítás különös figyelmet szentel Fernando Di Leo olasz rendező munkásságának, akitől a 'Halálkommandó' és a 'Mr. Sebhelyesarcú' (nem az a 'Sebhelyesarcú') című alkotásokat is levetítik. A húsz filmből néhány Tarantino magángyűjteményéből került Velencébe. A 'B-mozi olasz királyai' szekció másik elnöke Joe Dante, a legendás 'Szörnyecskék' rendezője.

A filmek megjelenésük idején nem arattak osztatlan sikert és hamar megfeledkeztek róluk. A fesztivál jóvoltából most minden éjjel tömött sorok állnak a Lido jegypénztárai előtt és teltházzal vetítik az olasz B-mozi válogatott gyöngyszemeit.

Szív a szájban

Dante, Bouchet, Tarantino
Dante, Bouchet, Tarantino
Tarantino a sajtótájékoztatón elmesélte, hogy az ötletet a mustra új igazgatója, Marco Müller adta és a Cannes-i filmfesztiválon mutatta meg neki a B-mozik tervezett listáját.

"Amikor megláttam a listát, majd' kiugrott a szemem és azonnal rávágtam: 'Itt a helyem!' - emlékezett a rendező. - Egy-két filmet sose láttam, de mindig arról álmodtam, hogy egyszer majd megnézhetem őket." Tarantino azt is elárulta, hogy kedvence 'A nagy lövöldözés' Sergio Sollimától. Joe 'Szörnyecskék' Dante a szoftpornórendező Tinto Brass 'Szívem a számban' című alkotását ajánlotta a nézők figyelmébe.

Újjászületett túlélők

"Sose vették komolyan ezeket a filmeket, se Olaszországban, se Amerikában. Azt hiszem, mostmár késő őket megmenteni" - szomorkodott Dante.

Barbara Bouchet
Barbara Bouchet fénykorában
Sok B-filmes, mint például Fernando Di Leo névtelenül, szegénységben halt meg. Az egyik kivétel, a ma hatvanegy éves színésznő, Barbara Bouchet örömmel mondott igent a felkérésre és a vetítések állandó résztvevője a 61. Velencei Filmfesztiválon. A szőke, testes szépség elmondta:

"Annak idején B-mozinak könyvelték el a munkáimat, de én nem bántam. Örömmel vettem részt a forgatásokon. Most jöttem csak rá, hogy közben igazi filmes ikon lett belőlem."