Tarr Béla Andrzej Wajda-békedíjat kap

2005.02.03. 12:02
Tarr Béla magyar filmrendező kapja az American Cinema Foundation (Amerikai Mozgókép Alapítvány) 2005-ös Andrzej Wajda-békedíját. "Filmjei igazi kihívást jelentenek a néző számára" - áll többek között a zsűri indoklásában.
A díjat, ami az indoklás szerint Tarr Bélának az "egyetemes filmművészetben betöltött szerepének elismerése", február 6-án 19 órakor Andrzej Wajda jelenlétében adják át a magyar rendezőnek a berlini Arsenal moziban. Ez alkalomból február 4. ás 6. között a német közönség újra találkozhat a Kárhozat (1988), a Sátántangó (1994) és a Werckmeister harmóniák (2000) című klasszikussá vált Tarr-filmekkel.

"Filmjei igazi kihívást jelentenek a néző számára - áll többek között a zsűri indoklásában. - Filmjeiben a képekből, arcokból, tájakból és látványelemekből önálló univerzum jön létre. Tarr kézjegye a rendkívüli időkezelés. Filmjei eredeti gondolatokat közölnek, korunk problémáival foglalkoznak és filozofikus mélységgel rendelkeznek. A kortárs film számára ezért modellértékűek."

Az Andrzej Wajda-békedíjat az American Cinema Foundation minden évben a "Freedom Film Festival" keretében adja át. A zsűri tagjai Andrzej Wajda, Gary McVey, Ulrich Gregor, Keith Griffiths és Erika Richter.

Andrzej Wajda 1999 óta művészeti védnöke és kurátora az évente odaítélt díjnak, ami azért jött létre, hogy Kelet- és Közép-Európa volt szocialista országainak filmes alkotóit méltassa. Eddig az alábbi rendezők részesültek a kitüntetésben: Kira Muratowa (Ukrajna, 2000), Jan Svankmajer (Cseh Köztársaság, 2001), Andreas Dresen (Németország, 2002), Alexander Sokurow (Oroszország, 2003) és Marcel Lozinski (Lengyelország, 2004).

Az American Cinema Foundation Los Angeles-i székhelyű közhasznú szervezet. 1997 óta rendezi meg a Freedom Film Festivalt, ami az egyik legfontosabb olyan rendezvény Hollywoodban, ami Kelet- és Közép-Európa országainak filmjeire összpontosít.