Nem fejezik be Tarr szuperfilmjét

2005.03.12. 10:25
Mégsem fejezik be Tarr Béla két és fél éve elkezdett filmjét, a Londoni férfit, mivel a főtámogató Magyar Mozgókép Közalapítány nem hajlandó tovább pénzelni a produkciót. A rendező szeszélye miatt egy éve már majdnem meghiúsult filmet most az a pénzügyi válság hozta nehéz helyzetbe, amely egy koproducer öngyilkossága miatt alakult ki.
Értesülésünk szerint a főtámogató MMK azért nem foglalkozik továbbiakban az összesen 1,3 milliárd forintos költségvetésű filmmel, mert kérdéseikre nem kaptak "érdemi választ" a rendezőtől. Hogy mik voltak a kérdések, és mit mondott azokra Tarr, egyelőre titok. A jelenleg a korzikai forgatási helyszínen tartózkodó rendező az öngyilkos francia koproducer okozta, átmeneti pénzügyi zavar megoldását levélben kérte az MMK-tól, ám a jogi helyzetet, a likviditási problémákat és az új gyártási tervet áttekintve az MMK kuratóriumának mind a nyolc tagja leszavazta a támogatási kérelmet, tudtuk meg bennfentes forrásból. Az MMK manager asszisztense, Csősz Angéla pénteken az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a Londoni férfi finanszírozási gondok miatt megvalósíthatatlanná vált.

Az ügy jelentősége, hogy a hatalmas költségvetésű produkció 42%-át a központi költségvetésből gazdálkodó MMK állja, és a támogatásból 1 millió eurót, vagyis 243 millió forintot már el is költöttek. A film költségeiből egyébként 34%-ot a francia, 10%-ot a német, 14%-ot pedig az angol partner vállalt. Bár a francia fél később szerződése ellenére is elállt a további együttműködéstől, a többi partner folytatta volna a munkát, ha az MMK befejezési garanciát vállal a produkcióra.

Az elátkozott film

Az 5,3 millió eurós költségvetésű film nem most került először veszélybe. Tavaly januárban a világ élvonalába sorolt rendező producere meglepetésére is azt nyilatkozta, a filmet nem fogja megrendezni. "Minden további félreértés és spekuláció elkerülése érdekében felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy A londoni férfi forgatásának további elcsúsztatását nem tudom elképzelni, a filmet semmilyen későbbi időpontban nem tudom, és nem fogom megrendezni."

Később bizonytalanná váltak a szerződések, és az Index a főszereplő és az operatőr váratlan távozásáról is értesült.