Újra forog Tarr elátkozott filmje

2006.03.21. 12:05
11 hónap szünet után szupertitkos magyar helyszínen kezdődhet újra Tarr Béla Londoni férfi című filmjének forgatása, fogyatkozó stábbal és koprodukciós partnerrel. Az Index információi szerint csak a helyszínkeresésre 48 millió forint ment el.
A két órásra tervezett Londoni férfiből tavaly kilenc forgatási nap eredményeképpen harminc perc készült el. Március 20-án újra nekifutnak, és az utolsó felvétel várhatóan év végén kerül dobozba. Az 1,3 milliárd forintból készülő mozi részletes költségvetése üzleti titok, mondta Ránki Júlia, a film sajtóreferense, aki nem adott felvilágostást az eddigi állami támogatás összegéről, a külföldi magánbefektetők, és a francia állam anyagi hozzájárulásának mértékéről sem.

A Korzikán tavaly 2 millió euróból felállított díszleteket szétszerelték, de anyagát a helyszínen megőrizték, így a stáb idén ugyanoda térhet vissza. A korábbi tervekkel ellentétben azonban nem az egész filmet veszik fel az eredeti helyszínen, egyetlen pénzügyi adatot árult el a sajtóreferens: 700 000 eurót szeretnének megspórolni azzal, hogy egy részét Kelet-Európában forgatják.

Tarr és a nyilvánosság

A mától újrainduló munkálatok helyszíne sem nyilvános, mert "Béla nem szeretne a helyszínen újságírót látni. Minden Tarr film így készül, én sem mehetek oda" - villantotta fel Ránki a rendező munkamódszerét. "Majd a forgatás előrehaladtával a nyilvánosság elé áll, és beszámol a filmet illető részletekről, hiszen tudja, hogy neki ez az érdeke, ráadásul a Londoni férfi elhíresült film, és nagyon nagy a költségvetése, így ezt el is várják" - tette még hozzá. Az Index információi szerint valóban pazarlóan bántak a pénzzel, csak a helyszínkeresésre 48 millió forint ment el. Téni Gábor, a film producere ez utóbbi tételre reagálva megjegyezte: "ez nem igaz. Ez egy aránytalanul magas, légből kapott összeg".

A koprodukciós partnerek közül az angolok időközben kiszálltak, a tíz százalékot vállalt németek maradtak. A francia Ognon Pictures először a Mezzanine Filmnek adta át a helyét, majd a jelenlegi állás szerint Paul Saadounnal fejeződhet be a Georges Simenon regénye alapján készülő film viszontagságos forgatása. Az operatőr Fred Kelemen, Tarr egykori tanítványa lesz, a szereposztásban nincs jelentős változás, a főbb szerepekben Miroslav Krobot, Tilda Swinton, Derzsi János, Lénárt István lesznek láthatók.

Előzmények

A Londoni férfit februárban Bozóki András kulturális miniszter francia kollégájával közös közleményben biztosította támogatásáról. "Ez egy kulturális üzenet, ami azoknak szól, akik a pénzt adják" - határozta meg az értékét Ránki Júlia. A miniszteri közlemény hónapokig tartó tárgyalások után Bozóki András kezdeményezésére jött létre, a megbeszéléseken a magyar félen kívül a finanszírozó bankok, a CNC (Francia Nemzeti Filmközpont) és az ARTE voltak jelen.

Tarr korábban kétszer is bejelentette, hogy nem tudja befejezni a Londoni férfit, 2004-ben a rendező szeszélye, 2005 februárjában a francia koproducer, az ötvenéves Humbert Balsan öngyilkossága akadályozta a munkát, és a következő hónapban az MMK is levette kezét a halmozottan hátrányos helyzetbe került produkcióról.

A Londoni férfi 2003 tavaszán 100 millió forintot kapott az MMK-tól, amit októberben 400 000 euróval toldott meg az Euroimages. Később a forgatás 2004 helyett 2005-re csúszott, és az akkor előállt problémák orvoslására az Arte France biztosított 100 ezer eurót.