Az amerikai bukta miatt maradt el a Team America

2005.02.02. 15:06
Tervek szerint január 27-én mutatták volna be a magyar mozik a South Park alkotóinak Bush-ellenes bábfilmjét. Az Amerika kommandó: Világrendőrség premierje azonban elmaradt. A Magyar Nemzet cikke az ügy hátterében politikai okokat sejtet. Ennek járt utána az Index.
A Magyar Nemzet szerkesztőségébe eljuttatott levél szerint politikai okok miatt marad el a január 27-re tervezett Amerika kommandó: Világrendőrség magyarországi bemutatója. "Betiltották a film vetítését, amiben a film alkotói beolvasnak Bushnak, nem leplezve undorukat a szuperhatalom világhatalmi törekvéseitől, nevetséges magyarázataitól" - áll a cikkben.

Harsányi Gergely reklámszakember Magyar Nemzetnek adott nyilatkozata is megerősíti ezt a feltevést: "Gyanakvó vagyok, hogy mégis attól félnek egyesek, olyasmi is elhangzik a filmben, amit a magyar nézőknek inkább nem kellene látniuk, hallaniuk."

Pataki Andrea a UIP Dunafilm forgalmazó cég sajtóreferense cáfolta az Indexnek a politikai összesküvéselméletet: "Nem politikai okok vannak a háttérben. Az alkotók Amerikán akartak röhögni, Bush ebben csak egy tényező volt" - mondta. Tény, hogy a filmben a Bush-pártiakon kívül, a Bush politikáját ellenző színészekkel is elbánnak az alkotók.

A Paramount csak megspórolta a bukást

Amerika kommandó
Támad az Amerika kommandó
A sajtóreferens nyilatkozata szerint az európai országokban egyszerűen csak azért marad el a film bemutatója, hogy megspórolják a bukást. "A gyártó stúdió, a Paramount Pictures Magyarországon és több európai országban is visszavonta az Amerika kommandót, mert az nem hozta be a várt eredményeket" - mondta.

Az IMDb moziadatbázison található becslések szerint október 17-én a 30 millió dolláros költségvetésű film valóban meglepően gyengén nyitott a tengerentúlon: 12 millió dollárt hozott az első hétvégén 2000 moziban, holott a debütálását az amerikai elnökválasztási kampány idejére tették. Az amerikai kritikusok hiába fogadták lelkesen a filmet, az amerikai összbevétel csak 32 millió dollár lett. Angliában a film január 16-án indult, és 3 millió dolláros bevételt hozott 300 mozivásznon.

Az Amerika kommandó most mégis debütál?

Mohácsi Tamás, a Magyar Nemzeti Filmiroda munkatársa elmondta az Indexnek, hogy azért sem tilthatták be az Amerika kommandót itthon, mert az irodának nincs törvényi felhatalmazása arra, hogy betiltson filmet, és mert "Magyarországon nem is létezik ilyen cenzúra". A Filmiroda is maximum csak az életkorhatárát szabhatta volna meg.

"Egy gyártócég viszont bármikor visszavonhatja a filmjét - mondta Mohácsi - Ez nem is egyedi eset. Üzleti megfontolásból szoktak ilyet tenni."

Ami viszont érdekes, hogy az IMDb adatbázisban annak még nyoma sincs, hogy az Amerika kommandó bármelyik európai premierje, vagy akár a magyar elmaradt volna. Eszerint Magyarországon a film már január 27-én debütált.