Homoszexuális díjat kap Warhol szerelme

2008.12.17. 10:42
A berlini filmfesztivál zsűrielnöke szerint a hatvanas évek homoszexuális ikonja, Joe Dallesandro nemcsak a férfiakra tett hatást izgató külsejével, hanem a nőkre is. A fesztivál megfelelő szekciójának díját azonban nagyrészt Andy Warholra tett hatása miatt kapja.

Teddy-díjat, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál homoszexualitás témájú filmművészetnek szentelt elismerést kap Joe Dallesandro, aki Andy Warhol férfimúzsájaként a 60-as évek szexuális ikonja volt. A rendező szerint nem akadt olyan ember, aki ne szerelmesedett volna bele Joe-ba. Andy Warhol, Paul Morrissey és Serge Gainsbourg filmjei, amelyekben Dallesandro is közreműködött, a színészt egy egész generáció számára legendává tették.

Dallesandro nemcsak korának legszebb férfija volt, erotikus vonzerejét tudatosan tárgyiasította - mondta Wieland Speck, a fesztivál Panoráma-szekciójának igazgatója és a Teddy díjátadó zsűrijének tagja. Megjegyezte: a színésznek olyan testi megjelenése van, aminek "szemlélésébe nem fárad bele az ember". - Ez igaz a filmekre és a fotókra is, úgy a férfiakra, mint a nőkre - tette hozzá. A Teddy-különdíj odaítélése egybeesik a színész 60. születésnapjával.

A vásznon rendre csekély ruházatban szereplő Dallesandróval forgatott filmek között olyanok szerepelnek, mint a Warhol és Morrissey által készített The Loves of Ondine, a Warhol rendezte Magányos cowboyok, és Morrissey rendezésében a Trash és a Heat című filmek, vagy Serge Gainsbourg alkotása, a Szeretlek, én se téged.

A Berlinale szervezőinek közleményében John Waters amerikai botrányrendező olyan csodálatos színészként írja le Dallesandrót, aki "örökre megváltoztatta a férfiszexualitást a filmvásznon". A melegdíjakat rövid-, játék- és dokumentumfilm kategóriában is átadják majd, és az 59. alkalommal megrendezendő Berlinálén vetített filmekből válogatnak.

A fesztivált 2009. február 5. és 15. között rendezik, az immár szerves részévé vált Teddy-díjakat február 13-án adják át a Kultúrák Házában.