Transhungary Terry Blackkel

2006.05.16. 13:35
Játékfilmet terveznek Amerikában Terry Blackről, alias Rácz Károlyról. A film amerikai-német koprodukcióban készül, és benne lesz az az "átalakulás és visszaalakulás" is, ami Terry Blacket híressé tette. Black olyan humoros és drámai filmet látna szívesen, mint az Oscar-jelölt Transamerica. Néhány dolgot azért kihuzatott a forgatókönyvből.

A transzszexualitás témaköre hosszú ideig egyedül a földalatti, független filmkészítők terepe volt. Jó példák erre John Waters korai filmjei (Rózsaszín flamingók, Poliészter). Waters híres transzvesztita színésze Divine hol női, hol férfi szerepet játszott, de arra is volt példa, hogy egy filmen belül mindkettőt.

A közfigyelmet nemrég a Transamerica című független produkció sikere irányította a témára, amiben Felicity Huffman, a Született feleségek női sztárja alakított egy transznemű szülőt. A téma népszerűségét jól jelzi, hogy a tengerentúli filmesek lecsaptak a kül- és belföldi médiát sokáig megtöltő Terry Black-sztorira is.


Klikk a képre!
"A Transamerica élethű volt. Volt benne humor és dráma is. Ilyen filmet szeretnék én is a történetünkről" - kezdi az interjút Rácz Károly, akinek nemek közötti alakulása mellett örökbefogadott gyerekének, Danikának a története sem mindennapi. Mint ismert, az anyja pénzért akarta eladni Blacknek, aki ügyvédje és egy rejtett kamera segítségével leplezte le. A kisfiú örökbefogadásáért több éves hercehurcán vannak már túl. Az előadóművész közben magához vette a kisfiú bátyját és újszülött húgát is. "Az is benne lesz, hogy Danika anyja pornófilmekben szerepelt?" - kérdezzük ezzel kapcsolatban. "Nem - válaszolja -, csak a gyerekkereskedelem."

Magyar transzszex a világban

"Már három évvel ezelőtt felmerült, hogy filmet csinálnak rólunk, de az dokumentumfilm lett volna. Egy Miamiban lévő filmtársaság gondozza az ötletet, és sikerült pénzt szerezniük rá, úgyhogy játékfilm lesz belőle" - mondja Black, de konkrét költségvetésről nem tud nyilatkozni.

"A filmben egy fiatalember kimegy Németországba, ahol rájön, hogy nem homoszexuális, hanem transzszexuális. Aztán hazajön, és gyereket szeretne - avat be minket a rövid tartalomleírás rejtelmeibe Magyarország leghíresebb transzszexuálisa. - A forgatókönyvet egy olasz származású amerikai hölgy írta, Josephine Moppe. Jelenleg már csak az utolsó simításokat végezzük. Három helyen reklamáltam, mind a hármat el is fogadták."

És hogy mi volt a korrigálás? "Anyai nagyszüleim zsidók és koncentrációs táborban haltak meg, apai részről - akik cigány származásúak - is haltak meg rokonaim a koncentrációs táborban. De én nem akartam a forgatás miatt odamenni, így ez csak dokumentálva lesz a filmben." A második reklamálás? "Két élettársamból csak egy marad a történetben." Túl sok volt?, kérdez közbe megint az Index. "Nem, nem volt sok, összesen három" - válaszolja. Mármint túl sok szál?, korrigálunk mi is. "Igen." A harmadik reklamálása pedig egy magyarországi esethez köthető: "Le lettem tiltva az összes magyar színházból a hetvenes években egy viccem miatt, amit szilveszterkor mondtam el az Erkel színpadán. Ez is kimarad." A vicc egyébként ennyi:

- Miért van csillag, sarló és kalapács a szovjet zászlón?
- Mert ha nem dolgozol a sarlóval, úgy fejbevágnak a kalapáccsal, hogy csillagokat látsz.

"A filmben minden az életrajzomon alapul - teszi hozzá. - Használni fogunk dokumentumfelvételeket is, elsősorban a TV2, a Sat 1, az RTL és a Vox archívumából. Ezen felül mi is szerepelni fogunk a filmben: a tervek szerint három éves koráig egy amerikai kisfiú alakítja Danikát, onnantól önmagát játssza. Én negyvenéves koromtól alakítom majd önmagam" - vázolta a film sajátos színészkezelését Black. "Elküldtük a gyerekek fotóját, már keresik a megfelelő szereplőket. A castingolás augusztusban lesz Miamiban."

Nem világsztár

#alt#
"Az engem alakító színész kiválasztása elég nehéz lesz. Először egy tizenhét-tizennyolc éves vékony, szélesvállú fiatalember voltam. Aztán átmentem nagyságos asszonyba. Most pedig körülbelül úgy nézek ki, mint egy fiatalos nyugdíjas." A 17-25 illetve a 25-40 éves Terryt külön színészek alakítják.

"Jövő januárban kezdünk forgatni, előreláthatólag nyolc hónapig. Sok helyszín lesz: Kecskemét, Budapest, München, Hamburg és Párizs, utána megyünk Amerikába - mondja. - Párizsban, Berlinben és Münchenben azt forgatjuk, ahogy felléptem konferansziéként". Még hozzáteszi, hogy a tengerentúlon már szerepelt egy tévésorozatban a nyolcvanas években. "A Dynastyban. Nem lettem világsztár, de egy bizonyos réteg elég jól ismer kint is."

"Szerintem a film a heteroszexuálisoknak éppúgy tanulságos lesz, mint a homo- és a transzszexuálisoknak. A heteroszexuálisok nemzették ezeket a gyerekeket. Az ember pedig, akár homo- akár transzszexuális, azért él, hogy utóda legyen, akinek át tud adni valamit" - fogalmazza meg végül a film mélységi mondanivalóját Terry Black, akinek május 15-én jelent meg a válogatás cd-je a nyolcvanas évekbeli diszkóslágerekből. "Ezeknek a részletei alkotják majd a film zenéjét" - teszi még hozzá.