Bush és Blair merénylői a Torontói Filmfesztiválon

2006.09.06. 12:38
A holnap induló, harmincegyedik Torontói Filmfesztiválon több film megy neki George Bush Amerikájának, de Tony Blair sem dőlhet hátra nyugodtan bársonyszékében. A botrányokkal kecsegtető rendezvénynek már indulása előtt közleményben kellett megvédenie magát amiatt, hogy levetítik a brit Channel4 áldokumentumfilmjét, amiben halálos merényletet követnek el az amerikai elnök ellen, jelenti a Reuters.
A Torontói Filmfesztiválról azt tartják, hogy itt kerülnek elő a következő Oscar-díjak várományosai. Ennek a rendezők és a színészek is tudatában vannak, ezért több sztárszínész kíséri el filmjét a fesztiválra, idén például Brad Pitt, Sean Penn, Penelope Cruz és Russel Crowe teszi tiszteletét a kanadai fesztiválon.

"Az amerikai film most kezdi megemészteni a szeptember 11-et követő eseményeket és az iraki háborút, és ebben a témában egyre több intelligens film születik" -mondta az idei fesztivált is meghatározó témáról Noah Cowan, a fesztivál társigazgatója a Reutersnek adott nyilatkozatában.

Politikai töltet


Sean Penn ziláltan
Az egyik Oscar-jelöltnek vélt film a Sean Penn főszereplésével készült remake, az All the King's Men. Az eredeti, 1949-es politikai dráma főszerepét John Wayne még azzal az indokkal utasította vissza, hogy az "minden humort és értelmet nélkülözve mocskolja be az ország kormányát". A történet egy demagóg, déli politikus felemelkedését és bukását dolgozza fel a nagy gazdasági válság idején, és Sean Penn mellett Jude Law, Kate Winslet és Anthony Hopkins is játszik benne.

A szeptember elején port kavart brit dokumentumfilm, a Death of a President is szerepel a torontói programban. Múlt héten több brit napilap közölt képeket a filmben szereplő fiktív merényletről, de a Fehér Ház akkor nem kívánta kommentálni a Channel4 agyszüleményét.

A The Prisoner or: How I Planned to Kill Tony Blair című dokumentumfilm egy iraki újságíróról szól, akit alaptalanul vádoltak egy Tony Blair elleni merénylet előkészítésével, és kilenc hónapig tartották fogva Abu Graibban.

Moore és a country-nyuszik

Amerikában sokan előreláthatólag a Dixie Chicks: Shut up and Sing című dokumentumfilm bemutatójára is ferde szemmel fognak nézni, különösen, hogy novemberben esedékesek a kongresszusi választások. A dokumentumfilm egy country együttesről szól, akik még 2003-ban kerültek az újságok címlapjaira. A csapat énekesnője az akkor zajló iraki háborúra utalva a színpadon kijelenette, "Szégyelljük magunkat, hogy az elnökünk is texasi." Jobboldali csoportok ezt követően bojkottálták az együttest, cd-ket égettek és gyilkossággal fenyegetőztek. A film a lánybanda eltökéltségét mutatja be azokkal szemben, akik az elhallgattatásukat követelték.

A sorból a botránygyáros Michael Moore sem maradhat ki, a filmes arról fog előadást tartani, hogy milyen reakciókat kapott a Bush-ellenes 9/11 Fahrenheit bemutatója óta, de következő filmjéből, az amerikai betegbiztosítási rendszert kikezdő Sickóból is mutat be részleteket a közönségnek.