Bush miatt bukik az Elemi ösztön 2

2006.04.04. 17:04
Az Elemi ösztön 2 nagyot bukott, mindössze a 10. helyen áll a hétvégi nyitások bevételi listáján a szerénynek mondható, 3 millió dolláros teljesítményével, ami, ha az új Jégkorszak 70 milliós nyitását nézzük, szánalmasnak is nevezhető, írja a Reuters.
Amikor az első Elemi ösztön a mozikba került 1992-ben, azonnal a magasba tört az akkori 15 millió dolláros nyitásával, (ami a mai számítás szerint 20 millió). A film végül 353 milliót kaszált összesen.

A folytatás megérkezéséig eltelt 14 év alatt a Reuters cikke szerint olyan alkotások segítettek hozzá az egykor nagy forróságot teremtő erotikus thrillerek iránti érdektelenséghez, mint például A tanú teste, a Showgirls vagy a Jade.

A kereszténység és a szex nincsenek jóban

Nézze meg a képeket!
Paul Verhoeven, az Elemi ösztön és a Showgirls rendezője, a műfaj halálát a jelenlegi amerikai kormánynak tulajdonítja. "Bármi, ami erotikus, be lett tiltva az Egyesült Államokban- vélekedik. - Vessenek egy pillantást a vezetőinkre. Egy olyan kormány irányítása alatt élünk, amely folyamatosan a keresztény értékeket dicsőíti. A kereszténység és a szex sohasem voltak jó barátok." Verhoeven persze nem zárkózik el teljesen a műfajtól, és csak kivárja a megfelelő időszakot.

Nicholas Meyer, aki az 1987-es Végzetes vonzerő egyik írója volt, egyetért Verhoevennel: "A műfaj hanyatlása egybe esik a konzervatív politikai mozgalom hatalomra jutásával. Nagy adag puritánság vesz bennünket körül. Olyan, mintha a McCarthy korszakban élnénk, csak most nem az a téma, hogy 'Kommunista vagy?', hanem hogy 'Volt szex a filmedben?'" - mondta az író.

"Olyan rossz az erotikus jeleneteket tartalmazó filmek sora, hogy nem tudtuk eladni a Spoils című forgatókönyvünket - magyarázta Meyer. - Holott minden stúdió, ahol olvasták, azt mondta, hogy 'Ezt biztos meg fogja valaki csinálni'. Sajnos egyik se akart az a bizonyos stúdió lenni."

Kimerült az erotika

"Nem találok olyan forgatókönyvet, ami érdemes lenne rá. Ez a műfaj kimerítette a készleteit" - mondta Mark Damon, akit a 9 és 1/2 hetet és a Vad orchideákat jegyezte. Az erotikus thrillerek a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek elején virágoztak. Damon elmondása szerint akkoriban a forgatókönyvek 75 százaléka tartalmazott erotikus jeleneteket. Ma már ez mindössze 2-3 százalék.

Bár sokak leáldozottnak tekintik az erotikus thrillerek időszakát, néhány film még gyártás alatt áll. Többek között a The Number 23, egy Jim Carrey főszereplésével készülő New Line Cinema produkció valamint a Sabbatical, Jennifer Garnerral, a Touchstone Pictures gondozásában.