'Eltaláltuk, elemezzék a szociológusok'

2006.01.12. 12:00
Az Üvegtigis 2 teltházas sajtóvetítésén kacarásztak az újságírók, aminek Rudolf Péter előre is, Pataki Ági producer utólag is örült. A film másik producerét, Kovács Gábort pedig a "bálákban álló" kalóz dvd-kről faggattuk egy Üvegtigris feliratú Audi előtt.

Az Üvegtigris 2 sajtóvetítésén egy gombostűt sem lehetett leejteni, igaz nem is valamelyik pláza óriástermében örvendezhettünk a filmnek, hanem a családiasan pici Művész moziban.

"Az Üvegtigris folytatására egyértelműen igény volt, hiszen az évek kultfilmmé misztifikálták az első részt, rajongói klubok is alakultak, amiknek létrejöttéhez pedig semmi közünk nem volt - magyarázta a vetítés előtt a kis színpadra kiállva bensőséges hangon Rudolf Péter rendező-főszereplő. - Eltaláltuk, - tette hozzá - nem tudom, hogy ez mit jelent. Elemezzék a szociológusok."

Lala és félbolond csapata

#alt#
Rudolf Péter a premieren
Klikk a képre!

Bár előző nap még csak 36 kópia állt mozikészen a filmből, mára már 37 van, ami a rendező szerint nagyon jó jel, és bízik benne, hogy mindennap így megy majd tovább. A 37 persze komoly szám, magyarázta, az első részből csak 11 készült 2001-ben. Az első Üvegtigris azonban nem is a mozikban futott be, hanem az évek alatt lassan nőtte ki magát, hozzájárulva ezzel jó néhány videotéka komoly bevételéhez és dvd-eladásához.

Arról nem is beszélve, hogy az alkotókban is megvolt a kedv, és ahogy fogalmazott "az első rész nem a sztorijával operált, hanem a fílinggel", így rengeteg ötlet is maradt bennük. A forgatókönyvről - amit ő írt Buss Gábor Olivérrel - annyit árult el a beszéde végén, hogy a négy verzióból az ötödik valósult meg. "Na ezt láthatjuk most!" - fejezte be, és elkezdődött Lala és félbolond csapatának visszatérése.

A vetítés után

"A sajtó egy nagyon érzékeny közönség, mégis vették a poénokat, ez sokat jelent" - jegyezte meg a vetítés után az Indexnek Pataki Ági, a film producere. És tényleg viszonylag lelkesen fogadta a közönség a filmet, sokszor, néha teljesen kiszámíthatatlan helyeken nevettek. A producer persze annak is örült, hogy ilyen sokan eljöttek. "Ez sem jellemző a sajtóvetítésekre" - tette hozzá, miközben tolongtak ki a nézők a moziból.

#alt#
Pataki: "Nincs technikánk az ellenőrzésre"
Klikk a képre!
"Én nem hiszem, hogy ennek a filmnek komolyabb lenne a mondanivalója, mint az előzőnek. A karakterek a lényegesek, meg a helyzetkomikum" - mondott ellent Pataki Rudolf Péter két órával azelőtti elméletének, mely szerint a folytatás a történetével operál. És hogy a hasonló fíling mire elég, hiszen a világ mégiscsak változott öt év alatt? "Ha lebontjuk kicsire, a világ nem sokat változik - válaszolta filozofikusan. - Mindenki csinálja a dolgát, persze azért globálisan sok minden történik, de ezek nem hiszem, hogy nagyon hatnának a film szereplőire."

Ezután két dologról beszélgettünk: a forgatás alatt ellopott Üvegtigris-feliratról és az utómunkák alatt ellopott Üvegtigris-kópiáról, ami állítólag a neten terjed. Míg a feliratot egy fényreklámokkal foglalkozó férfi ingyen pótolja, a kalózmásolatok ügyében ötvenmillió forintos kártérítésre nyújtottak be igényt.

Hogy a kalózmásolat-ügy csak reklámfogás lenne? "Én soha nem csinálnék ilyet, nem lenne hozzá bátorságom - válaszolta. - De kétségtelen, hogy egy ilyen típusú médiabotránynak van reklámértéke. Hiszen ezt az ügyet most felkapta a sajtó, sokat foglalkoznak vele." És hogy Pataki Ági is felment a netre, letöltötte és megnézte a másolatot, illetve leellenőrizte személyesen is, hogy valóban 60 000-en várnak a letöltésre, ahogy a Mokka műsorában hétfőn bejelentette? "Nem. Sajnos nekünk erre nincs megfelelő technikánk, hogy ezt ellenőrizhessük" - válaszolta. (Ezt a számot egyébként a szerzői jogvédő ASVA állapította meg, de az Index kérdésére az elnök, Kálmán András azt nyilatkozta, hogy ezt már ők sem tudják ellenőrizni: "hasraütés alapján mondtuk" -jelentette ki.)

A8-as tigrisek

#alt#
"Nem illik a milliőhöz"
Klikk a képre!

A beszélgetés után a friss levegőn nézegettünk a Művész mozi előtt egy fekete Audit, amin egy Üvegtigris 2 felirat virít szerényen. Kovács Gábor producer odaszólt, hogy ezt ne nagyon fotózzuk, mert nemigen egyeztethető össze a film miliőjével.

Ha már így összefutottunk, megkérdeztem, miért vannak ennyire kétségbeesve egy rossz minőségű, zene nélküli kópia miatt, ami állítólag fent kószál a neten. "Nem azt gondoljuk, hogy mozinézőt veszítünk vele. A jegyeladásban ez nem lesz annyira érzékelhető, de a dvd-re nagyon is hatni fog. Már most bálákban állnak a rossz és nem annyira rossz minőségű dvd-k, amikhez bárki hozzáférhet." És hogy látott-e ilyen dvd-t? "Hogyne - válaszolta. - Vannak köztük jobb meg silányabb minőségűek."

"Rudolf Péter említette, hogy a négy forgatókönyvből az ötödik valósult meg, ez a Gesztesi Károly féle mellékszál?" - kérdeztem végül a producert, mire ő így felelt: "Igen, az egyik variáció szerint például egy forgatás lett volna a Tinnyei tó mellett, amibe belecsöppennek a srácok. De nem baj, majd a harmadikban. Még mindig rengeteg ötletünk maradt."

A bemutató időpontja január 19-e.