Till Attilának az anyósa dirigál

2006.06.14. 11:54
"Na, akkor énekeljünk" - mondja a szinkronrendező Till Attilának a Mafilm Ranódy-stúdiójában, ahol a Garfield 2 szinkronmunkálatai folynak. A kövér macskának ismét a műsorvezető kölcsönzi a hangját, akinek szinkronszínészi tapasztalatai eddig az első részre korlátozódtak.

A stúdióban az asszisztensen kívül egyedül a Megasztár műsorvezetője tartózkodik, aki bőszen olvassa a dialógusok rá eső részeit a mikrofonba. A kis képernyős tévén megy eredeti hanggal a film, vagyis még Bill Murray filozofál, aztán leáll, aztán újra: a kövér macska londoni kalandjait látjuk. A jelenetet elpróbálják, aztán élesben veszik fel. Úgy tűnik a hörgés-nyávogás kombó az, ami elsőre sikerül, pont olyan lett, amilyet az ember egy rajzolt macskától elvár.

A Garfield 2 sztorija szerint a lusta macska gazdájával Londonba utazik, ahol véletlenül összekeverik őt egy másik macskával. Emiatt egy várkastély urává válik, és ahelyett hogy lustálkodna és élvezné a pihenést, egy kotorékebbel kell harcolnia. Beszökünk a stúdióba, ahol a szinkronrendező és a hangmérnök tologatja a potmétereket. Az üvegfallal elválasztott helyiségben ülnek és mikrofonon keresztül adják az utasításokat az egyetlen szinkronhangnak, a többiek ugyanis más napokon rögzítik a szerepeiket.

"Húsz-harminc másodperces darabokra vágjuk a filmet, és egy-két mondatra koncentrálunk. Így a legkönnyebb" - avat be kulisszatitkokba Márkus Tamás hangmérnök.

Családi körben


Klikk a képre!

"Attila ragaszkodott hozzá, hogy én legyek a szinkronrendező" - mondja el Juhász Anna, aki amellett, hogy a munkálatokat dirigálja, civilben Till Attila anyósa. "Nehogy azt higgye valaki, hogy a vőmmel akartam eljátszatni a szerepet: amikor felkérték ő mondta, hogy csak akkor vállalja el, ha én irányítom a munkálatokat."

"Hiányzik belőle a színészi rutin, de ezt állóképességgel pótolja" - tette hozzá Juhász Anna, aki az anyós-hiedelmek ellenére nem szór a harmadik fejéből lángot, sőt, a beszélgetés alatt mosolygósra cseréli a határozott stílusát. "Otthon volt egy házifőpróba és sok háttérmunka. Megnéztük a filmet és elpróbáltuk a jeleneteket. Szükség is volt rá. Van olyan jelenet, ami elsőre sikerül, de van olyan, ami csak tizedszerre. Jó vele dolgozni, mert nem kérdőjelezi meg, ha mondok valamit. Ehhez én értek, harminc éve csinálom" - villantja meg szakmai keménységét a rendező. Szerinte egy jó szinkronszínész sikere 30 százalék tehetségből 30 százalék rutinból és 30 százalék szerencséből áll, a maradék 10 százalék a saját hozzájárulás. A rendező még hozzáteszi, hogy a profiknál viszont 90 százalék a rutin. Till Attila - annak ellenére, hogy névrokona, Tyll Attila híres színész - amatőr. "Több időt szánunk rá, mintha egy profival dolgoznánk, de ez nem negatívum."

"Akik nem színészek, azokkal sokkal jobb dolgozni" - von le egy meglepő következtetést az időközben megjelenő asszisztens is, de aztán gyorsan hozzáteszi, hogy ez főleg a régi magyar filmekre volt érvényes. Szerinte ugyanis a színészek sokkal kevesebbszer hajlandók ismételni, és nehéz kezelni őket.

"Garfield egy életérzés"

"Könnyebben megy, mint a múltkor" - mondja el Till Attila kérdésünkre, amikor egy rövid cigarettaszünet erejéig leülünk vele beszélgetni kinn, padon, a stúdió előtt. "Két éve sokkal tovább keresgéltem a figurát, de most elég hamar belerázódtam. Olyan ez mint a biciklizés: nem lehet elfelejteni. Az agyad megtalálja a megfelelő fiókokat."

A műsorvezető nem szereti a macskákat, de a kövér Garfield kivétel: "Garfield egy önálló intézmény. Lusta, nem szereti a rohanást meg a programokat, nincsenek nagy okosságai. Csak az, hogy nem kell csinálni semmit. Életfilozófiája a lazulásról szól. Azt meg szeretem."

"Az eredeti Bill Murray-féle hang sokszor minta, de a magyar változatban eltérünk azért egy-két dologban: nem mindig ott vagyok játékos, ahol az eredetiben Murray, és van ahol ő szárazabb és én viszek bele több humort. Magyarul egyszerűen másként hangzik minden" - teszi hozzá a műsorvezető.

A Taxidermia bejött


Nézze meg képeinket!

Till Attila többször megnézte már a Garfield 2-t, és szerinte "ez egy igazi vasárnapi családi mozi. Hiányzik belőle a képregény szarkasztikus humora, de azt a gyerekek amúgy is nehezen értenék. Ez egy vicces, könnyed, kifejezetten gyerekeknek szóló adaptáció." A műsorvezető két gyerekének is megmutatja majd a filmet, mert "úgyis minden mesét megnézünk." De hogy melyik film az, ami igazán tetszik Tillának? "A Taxidermia jó brutális film. Elkezdődik, és két órán keresztül beleprésel a székbe. Szeretem a vadulós dolgokat."

Mielőtt folytatná a munkát, még elárulja, hogy ez a munka nem azt jelenti, hogy színészi, vagy szinkronszínészi karriert tervezne: "Ez egy egyszeri kaland. Élvezetes és érdekes feladat." A Supergroup művészi csoportban tevékenykedő médiasztár a jelenleg tetszhalott állapotban lévő Supergrouppal sem tervez semmilyen projektet. "Bár - teszi hozzá -, ha terveznénk, sem árulnám el." Ősszel jön a Megatánc a tv2-n, amiben ismét műsorvezetői posztot vállalt. Erről is csak annyit mond el: "Olyan lesz, mint a Megasztár, csak itt táncolni fognak" - majd elnyom egy cigit és visszamegy a mikrofon mögé, hogy a kövér macskát az anyósa dirigálás alatt szinkronizálja tovább.

A Garfield 2-t augusztus 3-ától vetítik a magyar mozikban.