Nem mehet hátrafelé Oláh Ibolya

2007.04.24. 12:22
Egy bőgatyás, baseballsapkás srác lépett hozzánk a filmgyár Gyarmat utcai bejáratánál, hogy ő lesz Laci-barát 3. Tímár Péter készíti elő itt a Casting című filmet, amiben Oláh Ibolya és Kern András lesz a főszereplő. Retróhangulat a hetvenesévek zenéivel: Tímár Péter viszatér a Csinibaba sikerreceptjéhez.

"Elkezdtük az előkészítéseket, de csak ilyen kamikazeszerűen lehet filmet forgatni Magyarországon" - mondja nagy lendülettel Tímár Péter, aki 200 millió forintra saccolja a Castingot, és a pénzből elég sok hiányzik még. "Ha már elkezdtük a felvételeket, akkor könnyebben támogatnak a Magyar Mozgókép Közalapítványnál. „Persze, a producer, Losonczi Gábor mindig azt mondja, hogy nyugodjak meg, megvan a pénz" - teszi hozzá mosolyogva.


Tímár Péter rendez
Fotók: Szécsi István

Helyzet volt

Februárig úgy tűnt, Kern András rendezi a filmet, sokáig Oláh Ibolya életének megfilmesítéséről is szó volt, de ebből nem lett semmi. A mostani történet szerint "egy öreg bárzongorista (Kern) beleszeret volt nője jó hangú lányába (Oláh). A lány elindul egy, a Megasztárra feltűnően hasonlító énekversenyen, amire az idős férfi készíti fel. A Megasztár világában játszódó Casting hat döntösről szól". Tímár szerint a film óhatatlanul fricskázza a kereskedelmi tévéket.

Miért cserélték le Kern Andrást a rendezői székben? „Februárban felhívott a producer, hogy helyzet van, és most döntsem el, akarok-e nyáron filmet forgatni a Kernnel.” De mi volt a helyzet? „Kern András és Pataki Éva írta az első forgatókönyvet, ami sokaknak nem tetszett, köztük a TV2 dramaturgjának sem. Akkor kerestek meg.”

„A zene miatt volt egy kis vitám a producerrel, mert ők tizennégy új dalt akartak, amit szerintem nem lehet megcsinálni. Én egy olyan énekversenyt szeretnék, amiben retró dalokat énekelnek.” Ez bejött a Csinibabánál is – jegyezzük meg. „Igen, ez volt a legjobb érvem nekem is, és ezért kértem fel Závodi Gábort, aki akkor is segített.”


Jellemfejlődés

A film egyik főszerepét Oláh Ibolya alakítja, akivel eddig csak próbán találkozott Tímár, de ott jó benyomásokat tett rá: „Mindenki ijesztget, hogy mennyire nehéz lesz vele. Az egyetlen, ami miatt izgulnom kell, hogy a nyár legnagyobb melegében kell forgatnunk.”

Az ember a gnóm gyerekét is szereti

„A Herceg haladéka tizenöt év hordaléka volt, a saját fontosságomat ott lezártam. Az embereknek iszonyatos igénye van a jó vígjátékokra, ezért mostantól csak vígjátékokat akarok készíteni.”

A Csinibaba 600 ezer nézőt vitt be a mozikba, ennyit még egy magyar film se addig, de becsúszott néhány kevésbé sikeres közönségfilmnek szánt darab. Legutóbbi próbálkozása, a tévéfilmnek készült Le a fejjelt ő sem tartja szerencsés alkotásnak: „A Le a fejjel nem sikerült, de behozott 150 ezer nézőt, és az ember a gnóm gyerekét is szereti.” Erre az önkritikus tagmondatra vonatkozó további kérdéseinkre csak egy magyar téveszmével válaszolt: „Egy forgatókönyvből nehéz megállapítani, milyen lesz a film.”


A filmben Oroszlán Szonja megint egy butucska szőkét alakít, most tévériporter lesz, Kulka János az énekverseny producere, Reviczky Gábor pedig egy képviselő, akinek a lánya elindul a versenyen. Tímár szerint a TV2 eddig nem nyomakodott a produkciónál, csak Puskás Pétert ajánlották a rendező szíves figyelmébe, aki "be is vált".

És ez most hagyományos közönségfilm lesz?. „A producer az elején kikötötte, hogy itt nem mehetnek hátrafelé a színészek. Én meghívott vendég vagyok ebben a produkcióban.” Akkor lassított mozgás sem lesz?, kérdeztünk tovább. "A Zimmer Ferinek is az volt a veszte, hogy ráerőltettem azt, ami a Csinibabában működött. A filmnek saját magának kell megteremtenie a stílusát, az biztos csak, hogy sokkal jobban fel fogom darabolni a jeleneteket.”