Magyar titkosügynököt keresnek a Hellboy 2-be

2007.04.18. 09:03
Guillermo del Toro, az Ördöggerinc, a Penge 2 és a három Oscarral díjazott Faun labirintusa rendezője a Hellboy 2 forgatására érkezett Magyarországra. A Rákóczi út és a Vas utca sarkán kaptuk el egy villáminterjúra a maszkmesternek indult mexikói filmest egy gyors sprint után, hogy legújabb filmjéről kérdezzük.

Miért jött Magyarországra a Hellboy 2-vel?

Már két filmet készítettem Prágában, a Hellboy-t és a Penge 2-t, de most szerettem volna itt forgatni. Egyrészt úgy érzem, hogy Magyarországon minden adott ahhoz, hogy egy művészileg erős filmet rakjak össze, másrészt megkaptuk a lehetőséget, hogy elsőként forgathassunk a Korda stúdióban.

Milyen az etyeki stúdió?


Befejezetlen. Amint elkészülnek, beköltözünk. Hat hónapot forgatunk itt, júniustól.

Külső helyszíneken is?

Igen, a stúdió környéken a mezőkön, és egy kőbányában, de veszünk fel jeleneteket Pécsett is, és valahol Pesten egy katonai akadémián.

Belevisz a filmbe kelet-európai elemeket?

Nem, Magyarországban inkább az vonz, hogy itt nagyon erős a színházi és a filmes hagyomány. Az én generációm Jancsó filmjein nőtt fel, őt a stílusáért csodáltuk, ahogy megőrizte a hosszú snittek egységét. De Szabó Istvánt is szeretem.

És magyar színészek lesznek benne?

Igaz, hogy a Hellboy-ban egy cseh színész, Ladislav Beran játssza a náci tudóst, de magyar színészeket most csak kisebb szerepekre keresek, például titkosügynöknek.

Abban is erős a magyar hagyomány.

Igen, de remélhetőleg ez már a múlté.

A fasizmust most is beépíti a filmbe? Annak idején a kis Hellboy náci tisztek kísérletei során került a Földre.

Igen is, meg nem is. A második rész inkább általánosabban a háborúról és az erőszakról szól. Sokban különbözik majd az elsőtől, a szereplők egymáshoz való viszonya teljesen átalakult, hisz az előző rész egy csókkal fejeződik be, egy ígérettel. Ez a rész kicsit melankólikusabb lesz a korábbinál.

Akkor inkább a Faun labirintusához hasonlít majd?

Lehet, hisz a Faun forgatása alatt írtam a forgatókönyvét, és azóta sem változtam sokat, és ezt is én rendezem. Annyi biztos, hogy több lesz benne a mesei elem, a fantázia, mint az első részben.

Hellboy 2: The Golden Army
A 2004-es Hellboy második részét Guillermo del Toro ezúttal is Mike Mignolával, az eredeti képregény szerzőjével közösen készíti. A Hellboy egy náci okkultisták kísérleteiből született ördögszabású lény, akit a második világháború után az amerikaiak neveltek fel, és paranormális képességeit új hazájában nyomozóként kamatoztatja. A főhőst Ron Perlman, az Elveszett gyerekek városa főszereplője játssza, de a folytatásban Selma Blair és Doug Jones is visszatér. A főgonosz szerepére Luke Gross szerződött, aki del Toro Penge 2-jében is szerepelt. Az operatőr a Faun labirintusa Oscar-díjasa: Guillermo Navarro.