Nyugi, a Szezon keményebb, mint a Moszkva tér

2004.09.03. 23:49
Török Ferenc a Szezon premierje miatt fáradtan érkezett az Index Törzsasztalába. Meghallgatta Paizs Miki Buzi-e vagy! című számát, és közben diszkréten válaszolt olvasóink kérdéseire, amik között csak elvétve akadt szexuális ajánlat vagy anyázás. Kiderült, hogy a pornóforgatást nem bírná, de új dokumentumfilmjében Monique Couvet lesz a Szabadság-szobor. Első kultfilmje, a Moszkva tér szerinte "kicsit béna" lett, és a második, a Szezon csütörtökön nagyon jól indult.
Itep: Még nem láttam, de tudtommal a Szezon is olyan "bulizós" film, mint a Moszkva tér. Nem tervezed, hogy komolyabb filmet is rendezel a közeljövőben?

Nyugodj meg a Szezon keményebb, mint az első filmem.

Wizsi: Nem félsz, hogy a Moszkva tér miatt kicsit "megbélyegzett" leszel? Magas a léc!

A Moszkva térrel ebből a szempontból semmi baj. Az nem megbélyegzés, hanem reklám, ha szabad ilyet mondani.

Klikk a képre!
El Che: A Szezonnal nehéz lesz előrelépni, kitörni abból, ami idehaza a szűkebb szakmai berkekben van. Nincsenek olyan céljaid inkább, hogy ne csak az MMKA-nak forgass? Téged nem zavar az az állapot, ami a magyar filméletben van? Belterjesség, áttekinthetetlenség, miközben a felmutatott eredmények többsége a nagyközönség és a nemzetközi színtér szempontjából jelentéktelen?

Ez hülyeség. Nem az MMK-nak csinálok filmet, ugyanis megnézik az emberek. Lehet, hogy neked nem jön be, de másnak meg igen. A magyar film meg egészen szépen teljesít, mind itthon, mind külföldön. Tudod mi van Ausztriában, vagy Svájcban?

Anikita: Csalódtál, hogy nem kapott díjat a Szezon a Locarnói Fesztiválon? Olvastam, hogy tapsoltak utána, de hát általában azt szokták csinálni egy fesztiválon.

Egy díj volt a mi szekciónkban, és azt egy öreg japán bácsika, Ichikawa mester kapta a 18. filmjére, aminek a címe: Tony Takitani. Nagyon szép darab. A Szezont sokan látták, rengeteg interjút adtunk, viszem tovább fesztiválokra: Cottbus, Rotterdam, és reméljük a Sundance.

Anikita: Hallom, az Árpa kifúrt az RTL-es támogatásból, hogy az Argo című filmjének kisebb konkurenciája legyél.

Árpa nem fúrt ki, csak jó szerződést kötött, kizárt mindenki mást a támogathatók köréből. De a TV2-vel sokkal jobban jártunk: több pénz, több spot, jobb műsorokban való megjelenés.

Anikita: A filmedben a pornóiparban is szerencsét próbálnak a srácok. Elmentél előtte egy-két forgatásra az ihlet kedvéért?

Nem. Meg kell hogy mondjam, nem is bírnám.

Jól indult csütörtökön a Szezon
"Mielőtt folytatom a válaszadást, jött egy hír, hogy 2200 nézőt csinált a
Blague: Különösen a karcagi jeleneteket várom, ugyanis magam ott nőttem fel. Azt olvastam egy nyilatkozatodban, hogy "Karcag geometrikus nihilje" nagyon jól illik a Szezon elejéhez. Ezen a kifejezésen azóta is röhögünk az otthoni haverokkal. Sajnos nagyon találó!

Budapest még geometrikusabb nihil. Egy hónap múlva megyünk a filmmel Karcagra.

Antiros: A marketing szempontjából nyilvánvalóan "vonzóbb" segg a Szezon plakátján kié? A filmbeli Kerekes Éváé?

Nagy Erviné.

Kika6: Podmaniczky Szilárddal írjátok a forgatókönyveket. Nagyon tetszenek. Miért őt választottad?

Klikk a képre!
Podmaniczky jó, meg a barátom.

Kika6: És a zenét?

Zságer dettó.

Fcf: Szerintem a forgatókönyvre jobban kellett volna figyelni, a történet elég gyenge helyenként, bár az filmhus fórumban arról, hogy a Fidesz alatt a Madzag filmegylet többi tagjával Orbán Viktor fejére szórtátok a röplapokat.

A Bánk bánnal kapcsolatban mi csak azt akartuk, hogy ne egy film kapja meg az összes pénzt, amit abban az évben filmekre szántak.

pteréz: Ti mennyi állami támogatást kaptatok most a Szezonra?

A költségvetés 90 százalékát: 140 millió, de ebből 40 milliót vissza kell térítenünk, ha nem csinálunk 80 ezer nézőt.

Kika6: Sokan gondolják, hogy politikai színezete van a Szezonnak, mert megjelenik egy politikus. Erre a kérdésre miért lettél ideges a

Tök véletlenül került bele, mert azt kezdték énekelni a helyszínen a szereplők. Mikor kiderült, hogy a Sípoló egyik dala, akkor már azért is benne hagytam.

Kika6: Tényleg, lehet, hogy a harmadik filmed pornó lesz?

Maximum Yuppiepornó.

Wda: Mikor láthatjuk a yuppiefilmedet?

Legkorábban két év múlva.

Restless: Mi keltette fel az érdeklődésedet ebben a témában?

Egy ismerősöm csinált egy overnight akciót. Egy befektető cégnél dolgozott, és egy éjszaka leemelt egy számláról egy nagyobb összeget, amihez hozzáférése volt, kiküldte a tokiói tőzsdére, és megjátszotta a pénzt. Reggel 9-ig bukhatott volna meg, de megúszta. Egy éjszaka több mint százmillió forintot keresett.

pityke81: Ha hollywoodi kollégáidhoz hasonlóan dollármilliók állnának a rendelkezésedre, akkor milyen filmet készítenél?

Van egy nagy filmtervünk, amihez nagy költségvetés kellene. Hajós Alfréd athéni olimpiája keresztezve Annus Adriánnal. Csak vicceltem: csak Hajósról. Ehhez nem ártana kétmilliárd forint, de 700 millióból biztos elindulnék.

moon: Szerinted érezni egy filmen, hogy nő vagy férfi a rendezője?

Én érzem.

Kika6: Vonalkódos tetkó van a melleden?

A dokumentumfilmem egyik szereplőjének volt a tarkóján.

Ólomarcú lány: Egyből a lényegre térek, csak azt akarom kérdezni, hogy járnál-e velem? Te nem tudod, hogy nézek ki (nem rosszul), de én már láttam rólad fényképet, és nagyon helyes vagy, szerintem illenénk egymáshoz, és anyukám is örülne, hogy végre van egy rendes barátom. Neked van barátnőd? Egyáltalán, hiszel a monogámiában?

Találkozzunk. Amúgy van barátnőm, sőt feleségem, sőt két gyerekem. És hiszek a monogámiában.

wda: Azt a dokumentumfilmet ami a Szezon ötletét adta, lehetne látni valahol? nekem VHS-en is jó lenne.

Fél év múlva megjelenik dvd-n a Szezon, az Alig című dokufilmmel együtt.

pteréz : Olvastam a

Moderálás nélkül
hoderac: !!!SÍRVA MASZTURBÁLÓ TEHETSÉGTELEN KORTÁRS MAGYAR FILMESEK!!! Szánalmas!

Order hoderacnak: Mi volt az utolsó kortárs magyar film, amit láttál: az Apám beájulna?

Sutisanyi hoderacnak: Jó magyarnak lenni. Főleg amikor egy sikeres magyar filmest tisztel meg bővérű honfitársunk. Mellétrafált ez alkalmommal, mert Feri nem rinyált, nem maszturbált sírva, és ami a legfontosabb: nem tehetségtelen. Sőt, tehetséges, miként Antall Nimród, Mundruczó Kornél is az. Nimród Kontroll-filmjéből valszeg remake-et csinálnak Álomgyárban. Ezek a csávók még sosem panaszkodtak a médiában, csak tették a dolgukat. Úgyhogy ez mellément honfitárs.