A Transformersen kaptak el először New York-i filmkalózt

2007.07.07. 12:38
A Transformers vetítésén első alkalommal tartóztattak le valakit a New York Cityben májusban elfogadott kalózkodásellenes törvény alapján, jelenti az AP.

A 48 éves Kaidou Dialló kamerára rögzítette a filmet. Ezt egy civilruhás nyomozó szúrta ki, miután mögé ült egy bronxi moziban. A rendőr arra figyelt fel, hogy a férfi a film kezdetén felemeli a jobb kezét, majd a vetítés után videófelvevőt, lejátszót és távirányítót talált Diallo zsebeiben.

Az új rendelkezés szerint 250 dollártól (több mint 45 ezer forint) hat havi börtönig és 5000 dolláros (905 ezer forint) bírságig terjedő büntetéssel is sújtható az, akit kalózkodáson kapnak. Diallót letartóztatása másnapján óvadék nélkül szabadon engedték, ügyének tárgyalását szeptember 20-ra tűzte ki a bíróság.

Az Amerikai Mozgóképszövetség (MPAA) illetékesei azt állítják, hogy az országban forgalomba kerülő kalózfelvételek 40 százalékát New York mozijaiban rögzítik a kalózok. A felvételeket vagy nagy mennyiségben dobják piacra, vagy pár órával a bemutató után felnyomják az internetre.

A Transformers című robotos akciófilm (magyar bemutató: július 3.) hivatalos keddi amerikai premierjére több mint 27 millió dollárért váltottak jegyet a nézők, ami a bemutató napját tekintve megdöntötte a korábbi box-office csúcsot. Az MPAA szerint a vezető amerikai filmstúdióknak 2005-ben több mint 6 milliárd dolláros kárt okoztak a kalózok.