Lars von Trier forradalmasítja a melegpornót

2004.09.29. 09:21
A dán kultrendező, aki 2000-ben a Táncos a sötétben című filmjéért elnyerte a Cannes-i filmfesztivál nagydíját, most a melegpornó műfaji határait feszegeti - jelentette az AFP.
Lars Von Trier Zentropa nevű produkciós cége október 6-án Hot Men Cool Boyz címmel jelenteti meg DVD-n Knud Vesterskov filmjét.

Von Trier, a Dogma mozgalom egyik alapítója, a melegpornó felvételei közben is hasonló elveket követ, azaz nem használ világítást, csak természetes fényt és kézikamerákkal dolgozik. A rendező a Dogma realizmusát akarja a melegpornó képi világában is érvényesíteni.

Dogma-pornó

A Zentropa már készített három pornófimet heteroszexuális nézők számára, ilyen volt a Pink Prison, a Constance és az All About Anna.

Mindhárom filmet a Dogma szellemisége hatotta át: nagy hangsúlyt fektettek a történetszövésre, a komoly színészi játékra, és mellőzték az erőszakos jeleneteket.

Pink Prison
Pink Prison

"Érzelmek, szenvedélyek, érzékiség, meghittség és a történet alapos felépítése mind nagyon fontos része a filmjeinknek" - hangsúlyozta a Zentropa képviselője, Nicolas Barbano.

Meghökkent forgalmazók

"Lars von Trier folyamatosan kísérletezik az emberi érzelmek feltérképezésével. A homoszexualitás és a meleg szex ugyanennek a témának a része" - nyilatkozott Barbano, aki éppen Párizsban népszerűsíti a Hot Men Cool Boyz-t.

A film egyébként 2000-ben készült és kezdetben erősen kritizálták a melegpornó-forgalmazók.

"Évekig azt hajtogatták, hogy a mi filmünk "túlságosan is különbözik a többitől", és nem volt egyszerű feladat a forgalmazásról tárgyalni" - tette hozzá Barbano.