Piroska
-10 °C
1 °C

Stone bocsánatot kért Törökországtól

2004.12.16. 09:29
Az Oscar-díjas rendező huszonhét évvel ezelőtt írta meg Alan Parker börtönmozijának forgatókönyvét. A török börtönben senyvedő amerikai turista rettenetes sorsát bemutató film hatására évekre lecsökkent az Amerikából Törökországba utazók száma.
Oliver Stone most Isztambulban kijelentette: "sajnálom, hogy annyi fájdalmat okoztam Törökországnak" az 1978-as Éjféli expressz-szel, és hozzátette, hogy annak idején félreértették szándékát.

Midnight Express
Brad Davis az Éjféli expresszben

A rendező eredetileg legújabb filmjét, a Nagy Sándor, a hódítót hozta el Törökországba (ezt megelőzően nálunk is járt a háromórás eposszal), de a figyelem hamar ráterelődött Alan Parker Éjféli expresszére, ami a törökök szerint sokat ártott országimázsuknak szerte a világban.

A film törökországi forgalmazója ismertette Isztambulban Stone írásos nyilatkozatát, melyben a rendező hangsúlyozta, hogy "félreértés történt" és nagyon bánja, hogy ennyi fájdalmat okozott a török népnek. Stone kedden a török kultuszminiszterrel, Erkan Mumcuval is találkozott, a Sabah nevű török napilap pedig ezzel a szalagcímmel jelent meg: "Oliver Stone eljött, hogy békét kössön".

Bár Törökország hosszú ideje folyamatosan összetűzésbe kerül különböző emberi jogi szervezetekkel, a török álláspont szerint Alan Parker filmje eltúlozta az amerikai fogoly viszontagságait és török fogvatartói kegyetlenségét.

A megtörtént eseten alapuló drámában Billyt, az átlag amerikai fiatalembert lekapcsolják a reptéren, amikor éppen a hazafelé tartó gépre szállna fel, és megtalálják nála azt a két kiló hasist, amit otthon, a barátainak akart elajándékozni. Billy a török rendőrség szemében drogcsempész, akit egy török bíróság 25 év letöltendő börtönbüntetésre ítél és elkezdődnek borzalmas megpróbáltatásai.

A filmet megjelenése idején, 1978-ban betiltották Törökországban, de azóta a török tévécsatornák többször is levetítették. Az Éjféli expresszt 1979-ben hat Oscarra jelölték, melyből kettőt meg is kapott: a legjobb forgatókönyvért járó díjat Oliver Stone vihette haza.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!