Stone bocsánatot kért Törökországtól

2004.12.16. 09:29
Az Oscar-díjas rendező huszonhét évvel ezelőtt írta meg Alan Parker börtönmozijának forgatókönyvét. A török börtönben senyvedő amerikai turista rettenetes sorsát bemutató film hatására évekre lecsökkent az Amerikából Törökországba utazók száma.
Oliver Stone most Isztambulban kijelentette: "sajnálom, hogy annyi fájdalmat okoztam Törökországnak" az 1978-as Éjféli expressz-szel, és hozzátette, hogy annak idején félreértették szándékát.

Midnight Express
Brad Davis az Éjféli expresszben

A rendező eredetileg legújabb filmjét, a Nagy Sándor, a hódítót hozta el Törökországba (ezt megelőzően nálunk is járt a háromórás eposszal), de a figyelem hamar ráterelődött Alan Parker Éjféli expresszére, ami a törökök szerint sokat ártott országimázsuknak szerte a világban.

A film törökországi forgalmazója ismertette Isztambulban Stone írásos nyilatkozatát, melyben a rendező hangsúlyozta, hogy "félreértés történt" és nagyon bánja, hogy ennyi fájdalmat okozott a török népnek. Stone kedden a török kultuszminiszterrel, Erkan Mumcuval is találkozott, a Sabah nevű török napilap pedig ezzel a szalagcímmel jelent meg: "Oliver Stone eljött, hogy békét kössön".

Bár Törökország hosszú ideje folyamatosan összetűzésbe kerül különböző emberi jogi szervezetekkel, a török álláspont szerint Alan Parker filmje eltúlozta az amerikai fogoly viszontagságait és török fogvatartói kegyetlenségét.

A megtörtént eseten alapuló drámában Billyt, az átlag amerikai fiatalembert lekapcsolják a reptéren, amikor éppen a hazafelé tartó gépre szállna fel, és megtalálják nála azt a két kiló hasist, amit otthon, a barátainak akart elajándékozni. Billy a török rendőrség szemében drogcsempész, akit egy török bíróság 25 év letöltendő börtönbüntetésre ítél és elkezdődnek borzalmas megpróbáltatásai.

A filmet megjelenése idején, 1978-ban betiltották Törökországban, de azóta a török tévécsatornák többször is levetítették. Az Éjféli expresszt 1979-ben hat Oscarra jelölték, melyből kettőt meg is kapott: a legjobb forgatókönyvért járó díjat Oliver Stone vihette haza.