Indul a Tüskevár forgatása

2005.07.27. 15:57
Elkezdődött a Fekete István regényéből készülő mozifilm, a Tüskevár forgatása Csongrádon - tájékoztatta az MTI-t a helyszínen Balogh György rendező. Kovács Lajos lesz Matula bácsi.
Bár a sztori ugyanaz, a film eszközeiben, képi világában mégis különbözni fog Fejér Tamás hatvanas években készült filmsorozatától - mondta el Balogh az új Tüskevárról.

Mint arról már hírt adtunk, Tutajost a Sorstalanságból ismert Nagy Marcell alakítja, Tutajos barátja, Bütyök pedig a Porcelánbaba című film egyik gyermekszereplője, Péntek Bálint lesz. A Matula bácsit alakító Kovács Lajos mellett - akit a rendező a szereplők közül elsőként választott ki - Pogány Judit, Rékasi Károly, Détár Enikő, Haumann Péter és Szacsvay László játssza a legfőbb felnőtt szerepeket. Bütyök szerelmét, egy diáklányt, Rékasi Eszter, Détár Enikő és Rékasi Károly 16 éves lánya alakítja.

A történet a Balatonon játszódik, a filmforgatás helyszínéül a rendező mégis Csongrádot, a Tisza-partot választotta. "Nekem itt vannak a gyökereim, itt születtem, nekem ez a Tüskevár" - mondta Balogh György. A rendező hozzátette: lesznek jelenetek, amelyeket az eredeti helyszíneken fognak felvenni.

Harcsa

A forgatáshoz a Csongrád melletti Tisza holtág partján felépítették Matula bácsi kunyhóját, ahol most a Kovács Lajossal, Nagy Marcellel és Péntek Bálinttal készülő jeleneteket veszik fel. A napokban a szerencse is a filmkészítők segítségére sietett: egy horgász kifogott a Tiszából egy majdnem negyven kilós harcsát, melyet a stáb rendelkezésére bocsátott.

A 2001-ben a Pizzással bemutatkozó rendező elmondta: a produkció magántőkéből készül, a forgatáshoz jelentős állami támogatást még nem kaptak, de bíznak benne, hogy pályázatokon sikerül forrásokat találni.

A forgatás első szakasza augusztus közepéig tart. Az új Tüskevár a tervek szerint a jövő évi filmszemlére készül el, és tavasszal már látható lesz a magyar mozikban.