Digitális harcsával tér vissza a Tüskevár

2007.09.25. 12:08
Újra nekivágnak a Tüskevár két éve félbemaradt munkálatainak. A hőlégballonos és víz alatti részek felvételeire és az utómunkákra kerül sor az elkövetkező három hónapban. Az alkotók márciusban szeretnék látni a mozikban Fekete István regényéből készült újabb filmváltozatot.

"25 millió forint visszatérítendő támogatást kapunk az MMK-tól, ezt már novemberben odaítélték, de egy évig tartott, amíg összeszedtük a papírokat, és megköthetjük velük a pénzről a szerződést" - fejtegette Balogh György rendező a késedelmek okait. 2004-ben kezdte el forgatni a filmet Kovács Lajossal, Rékasi Károllyal, és a két fiúval, majd elfogyott a pénz és leálltak a csongrádi munkálatokkal.

Kovács Lajos és Nagy Marcell

A fiúkat alakító színészek (Péntek Bálint a Bütyök, a Sorstalanságban befutott Nagy Marcell pedig a Tutajos) már a kezdéskor pár évet rávertek az eredeti gyerekszínészekre, pláne a forgatás végén. "A korkülönbség nem látszik a filmen - fejtegette a rendező. - Persze én tudom, mikor 15 és mikor 16 évesek. 17 évesen pedig csak a plakáton szerepelnek" - mondta. Szerinte egyébként nem számít a kor: "Az a lényeg, hogy a természettel először találkozó fiúkról szól."

"Hőlégballonos vágóképeket veszünk még fel a Kis-Balatonnál és víz alatti képeket a fővárosi állatkertben - tette hozzá a következő hónapokra vonatkozó terveket. - Az utómunkák alatt trükköket is alkalmazunk: például mikor Matula bácsi kifogja a harcsát, a víz alatt digitális harcsa lesz." A filmet egyszer már összevágták, de az utószinkront megváltoztatják: "Csikasz kutya mégsem mondja a belső monológját. A szegedi tesztvetítésen a közönség úgy szavazott, hogy így életszerűbb." A rendező egy barátja mondta fel a Tequila & Bonetti-sorozatra emlékeztető kutyanarrálást. "Ez az eredeti regényben is benne volt, de úgy tűnt, sokkal életszerűbb, ha nincs hangja." Csikasz a regényben nem beszélt, mert kutya és mert a regény nem Fekete István beszélgetős állatregényei közül való.