Kaszkadőr-Oscarra jelölték Pirochot

2007.04.21. 13:40
A Szabadság, szerelemben nyújtott alakításáért a kaszkadőrök Oscar-díjára jelölték Piroch Gábort, aki olyan kasszasikerekben dolgozott, mint a Titanic, a München, az Emlékmás.

A kaszkadőrök Oscar-díjára jelölték Piroch Gábort a Szabadság, szerelem című filmben nyújtott munkájáért. Az idén tizenhat kaszkadőr szerepel a jelöltek között, Piroch Gábor a "legjobb kaszkadőrteljesítmény külföldi filmben" kategóriában kapott jelölést. A 2000-ben létrejött díjjal a szórakoztatóipar "extrém sportolói", a színfalak mögött dolgozó profi kaszkadőrök előtt tisztelegnek, akik lélegzetelállító mutatványaikkal elkápráztatják a közönséget.


fotó: imdb.com

Piroch mindenben jártas

Piroch Gábor a Szabadság, szerelem című filmben szakértőként tervezte a kaszkadőrök közreműködésével forgatott jelenetek koreográfiáját. Kaszkadőrökkel készültek például a pirotechnikai eszközök felhasználásával felvett snittek, de a vízben megütött vízilabdás vérző arcáról készült beállítások is - sorolta, rámutatva arra: csapattal dolgozott, volt olyan jelenet, amelyben hatvan kaszkadőrre volt szükség.

"Ez megszállottság, szakmai szeretet" - mondta Piroch Gábor, aki olyan filmekben dolgozott, mint a Titanic és a Trója, most éppen a Spartacus című BBC-kisjátékfilm kaszkadőr szakértői feladataira készül. 1969-ben az Egri csillagok című filmben még csak próbált a kaszkadőrökkel, de a következő évben, Kósa Ferenc Ítélet című alkotásában már "élesben" dolgozott. Hozzátette, hogy minden kaszkadőri kategóriában jártas: lovagol, autózik-motorozik, jól érzi magát a magasban, de szereti a "gyalogos" munkát is.

Kategóriák, jelöltek

Az idén a jelöltek olyan filmekben dolgoztak, mint a Casino Royale, A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse, a Levelek Iwo Jimából, az X-men: Az ellenállás vége, a Halálos iramban 3, a Hullámtörők, a Superman visszatér, vagy a Mission: Impossible 3.

A jelöltek kilenc kategóriában versenyeznek a Taurus-díjért: a legjobb harcos; a legjobb pirotechnikai kaszkadőrteljesítmény; a legjobb légi kaszkadőrteljesítmény; a legjobb autós kaszkadőrmutatvány; a legjobb különleges kaszkadőrteljesítmény; a legerősebb ütést kapott kaszkadőr; a legjobb női kaszkadőrteljesítmény; a legjobb koordinátor/rendezőasszisztens; a legjobb kaszkadőrteljesítmény külföldi filmben.

A Taurus Életműdíjat ebben az évben Jeannie Epper kapja meg, aki több mint 50 évet felölelő munkája során dublőre volt Shirley McLaine-nek, Kathleen Turnernek is. Életét a 2004-es díjnyertes dokumentumfilm, a Double Dare örökítette meg. Az életműdíjat a tizenkilenc kaszkadőrből és kaszkadőrnőből álló Kékszalag Bizottság ítélte oda.

A Red Bull főnöke alapította

A TWSA (Taurus World Stunt Award) elnevezésű elismerést május 20-án Hollywoodban adják át, a Paramount Pictures stúdiójában. Az eseményt, amelyen a tavaly bemutatott mozifilmek legjobb kaszkadőreit tüntetik ki, több mint kilencven országban közvetítik. A Taurus World Stunt Awards alapítványt a Red Bull céget alapító Dietrich Mateschitz álmodta meg, és folyamatosan támogatja. A szervezetet azzal a szándékkal hozták létre, hogy pénzügyi támogatást nyújtsanak a kaszkadőröknek, akik olyan sérülést szenvedtek, amely akadályozza őket a munkavégzésben.