Én voltam az isten a ringben

2008.05.17. 14:53
Mike Tyson meghatottan köszönte meg Cannes-ban, hogy ennyire érdekli az embereket, amit mond. A rehabon kereste fel James Toback a doumentumfilm ötletével a bokszbajnokot, aki 30 órán keresztül mondta a magáét. Másfél óra lett a vége.

A Tyson-film kötelező feladatnak tűnt Cannes-ban. Pláne, hogy váratlan meglepetésként maga Mike Tyson is megjelent az este 10 órakor kezdődő vetítésen, hogy végtelenül meghatódva megköszönje ezt a figyelmet. Percekig tapsolta a közönség, pedig akkor a filmet még senki nem látta.

A világpremieren a James Toback filmjét az előtte és utána lévő 5-5 percért és Tyson köszönő szavaiért megérte megnézni. A Tyson-mítoszt ugyan nem dolgozza fel a hosszú interjú, de legalább megtudhatjuk, hogy gondolkodik magáról Kid Dynamite: tisztában van vele, hogy a világ egyik legjobbja volt, aki először a dicsőségért, majd a pénzért tett meg mindent, de nem tudta feldolgozni a vereségeket és a félrecsúszott életét.

"A rehabon keresett meg Jimmy (a rendező) az ötletével, és gondoltam, jól jön a pénz" - kezdte a film előtt Mike Tyson, akivel a kaliforniai rehablitiációs központban kezdtek el interjúzni, ahova alkohol és drogproblémái miatt kerül. A leggyengébb film a legjobb mondatokkal, ez a valaha volt nehézsúlyú világbajnok bokszoló, Mike Tysonról készült dokumentumfilm. James Toback első ránézésre kétórás interjút, valójában 30 órásat készített Iron Mike-kal, majd érdekesen egymásra vágta a mondatok első és utolsó szavait, a képeket egymásra úsztatta, és néha bevágott pluszba egy-két archív felvételt. Ez kevés az arcán maori tetoválást viselő Tyson nevéhez: gyors volt és erős, de apró dolgokon megcsúszott a karrierje. És ezekre az apró dolgokra nem kérdezett rá rendesen Toback: vajon mivel magyarázza Evander Holyfield fülének kétszeri megharapását 1997-ben, annyival, hogy elborult az agya, mert folyamatosan fejelt az ellenfél? Innentől lett ő az állat.

"Az ellenfelek már akkor vesztettek, amikor még el sem kezdődött a meccs" - mondta Tyson az interjúban.1986-ban minden idők legfiatalabb nehézsúlyú bokszbajnoka lett 20 évesen Tyson, akiből Cus D'Amato faragott egy olyan zsenit, aki karrierjét 50 győzelemmel (44 KO) és 6 vereséggel zárta: "Ha egyszer ringbe szálltam, én voltam az isten" - emlékezett vissza. A dokumentumfilm a felemelkedés és a bokszsikerek mellett érinti a nemi erőszak, a válás és a drog kérdését is, valamint karrierjét is elemzi Tyson, aki azért kezdett el bokszolni, mert idegesítette, hogy az iskolában dagadtnak tartották. Tyson 2003-ban becsődölt, miután közel 400 millió dollárt szórt el. Tyson a végén kijött, meghajolt, és nagyon örült. "Soha nem éreztem ilyet a karrierem során. Sportoló vagyok, és ez teljesen idegen pálya számomra - és ez elég rémísztő" - mondta a szürke öltönyében és fehér zsebkendőjével zavartan álló Tyson a hatalmas színpadon, miözben percekig ünnepelte a közönség. "Jim kicsikarta belőlem ezt az anyagot, nem tudom hogyan csinálta" - emlékezett vissza Tyson, miközben a mellette álló, a Bugsyért Oscarra jelölt Toback könnyezni kezdett.