Még mindig lángol a Universal stúdió

2008.06.02. 09:11
Nem sikerült teljesen eloltani a vasárnap kigyulladt Universal stúdió élményparkját. A kár több millió dollár, oda lett a King Kong, a Vissza a jövőbe és a Született feleségek díszlete, a Miami Vice összes filmtekercse, valamint a Universal Music zenegyűjteménye. A stúdiófőnök szerint mindenből van másolat.

Nem sikerült teljesen eloltani a vasárnap kigyulladt Universal stúdiót, ahol elégtek a King Kong és a Vissza a jövőbe díszletei, és azok a New Yorkot idéző utcák, ahol a Harry és Sally és a Világok harca forgott, írja az AFP. Súlyosan károsodtak a Ben Hur, a Psycho-remake és a Született feleségek című sorozat díszletei, és Clint Eastwood legutóbbi filmjének, az Elcserélt gyereknek a színhelyei. A lángok átterjedtek egy videóraktárra, ahol 40 ezer videót és filmtekercset tároltak, többek között a Miami Vice összes részét, és leégett a Universal Music gyűjteménye is, ahol több ezer eredeti hangfelvételt őriztek Bing Crosbytól Judy Garlandon át a The Carpentersig. A tűz oka egyelőre ismeretlen, állítólag egy reklámfilm forgatásakor ütött ki. Az anyagi kár több millió dollár.

"Mindenből van másolatunk, nem veszett el végleg semmi" - nyilatkozta Ron Meyer, az Universal elnöke. A Los Angeles belvárosától 14 kilométerre északra fekvő, 160 hektáros Universal City élményparkban két nagy háztömbnyi területen pusztított a tűz. Michael Freeman, a Los Angeles-i megyei tűzoltóparancsnok nyilatkozata szerint több, mint 400 tűzoltót vezényeltek ki a lángok megfékezésére, de az órákig tartó oltást többször is megnehezítette az alacsony víznyomás. Három tűzoltó megsérült, amikor helikopterekkel kezdték el oltani a lángokat.

Az 1915-ben alapított Universal az egyik legnagyobb múltú és legbefolyásosabb hollywoodi stúdió a Fox, a Warner a Sony a Disney és a Paramount mellett. Ez volt 1990 óta a második tűzvész a Universal stúdiókban. A 18 évvel ezelőtti ügyben bebizonyosodott egy biztonsági őr bűnössége, akit négy évi börtönre ítéltek gyújtogatás miatt.