Nem rendezek vérfürdőt

2006.06.13. 14:04
"Egy hete dolgozom a filmen" - erősítette meg az Indexnek a Los Angelesben tartózkodó Antal Nimród, hogy Vacancy címmel horrorfilmet rendez Sarah Jessica Parkerrel az Államokban. Kontroll című filmjének hátszelén dobbantott a tengerentúlra, ahol eddig hét különböző filmet próbált összehozni. És a nyolcadik bejött.
"Nyolc hónappal ezelőtt merült fel először, hogy én rendezem ezt a filmet. Akkor nemet mondtam, mert gondok voltak az eredeti forgatókönyvvel, nem volt eleganciája. Aztán átírták a könyvet, közben jött-ment egy-két rendező, végül a forgatókönyv szerencsére visszakerült hozzám" - taglalta Antal Nimród a kezdeteket. A forgatókönyvet az elsőkönyves Mark L. Smith jegyzi.

Divathorrort nem

"A filmben a párkapcsolat érdekel, egy fiatal házaspár nehéz időkön megy benne keresztül. Aztán egy ijesztő élményben vesznek részt, ami újra összehozza őket. Ráadásul az egész egy régi Hitchcock-filmre emlékeztet, nem csak egy vérfürdő, mint a mozikban vetített divatfilmek." Hogy egy thriller után mért horrorfilmet forgat? "A horrorpiac fut nagyon, nem mintha ez lenne az én világom, de mindenben ki akarom próbálni magam".

A történetben a motelszobában ragadt házaspárról akarnak snuff-filmet forgatni. Hogy ez pontosan mi? "A snuff-film olyan film, amiben embereket élesben kivégeznek, majd a felvételt eladják. Azok a videók például, amiken terroristák fejezik le áldozataikat, nem számítanak snuff-filmnek" - fejtette ki az Indexnek Antal, miután azt kifogásolta, hogy előző cikkünkben egy szadomazo film rendezőjeként vezettük fel. Arról nem is beszélve, hogy még a több mint kétéves Kontroll-kritikánkat sem bocsátotta meg. És hogy snuff-filmek Antal szerint léteznek-e, vagy csak urban legend az egész? "A mai világban még ennél durvább dolgok is vannak" - hangzott a rövid helyzetelemzése.

My way

Amerikában született
Az amerikai születésű rendező 91 óta él Magyarországon, tizenhét évesen hagyta el Los Angelest. A Színház- és Filmművészeti Egyetemre járt. Miután megcsinálta itthon első játékfilmjét, a Kontrollt, visszament Los Angelesbe, és a Vacancy forgatása most teljesen odaköti.
A gyermeke halálát gyászoló főszereplőnőt a Szex és New York-sorozatban ismertté vált Sarah Jessica Parker játssza. "Sarah nagyon kedves ember, szerény és alázatos. Semmi egóval, ilyesmivel nem kellett vele megharcolni eddig" - mondta. A férfi főszerepet egyébként Luke Wilsonra osztották. A stábnak Antalon kívül nincs magyar tagja. "Szerettem volna a magyar vágómat és operatőrömet áthozni, de ez még egy út, amit meg kell járjak. A főbb kreatív csapat az én döntésem, de itt nem ismerek embereket. Ez az első filmem ebben a rendszerben."

Kapva az alkalmon, rákérdeztünk a magyar és az amerikai rendszer közötti eltérésekre, de Antal Nimród szűkszavúan annyit válaszolt, hogy "nagyon profi az itteni rendszer." Az előkészületek alatt álló Vacancy költségvetése 20 millió dollár alatti, a belső hotelben játszódó jeleneteket a Sony stúdiójában veszik fel, a külsőket a Los Angeles melletti sivatagban.

"Nem az OTP reklámok miatt ajánlották fel, hogy rendezzem én a filmet" - helyeselt a rendező, mikor a Kontroll amerikai sikereit gyanítottuk a felkérés mögött. Méltató kritika jelent meg a New York Times-ban, a Kontroll-előzetes felkerült az Apple trailer-oldalára. Az Amerikában született magyar rendező metrós mozija, az elmúlt évek egyik legsikeresebb hazai filmje lett kint.

És hogy Antal mit csinált ezalatt? "Az elmúlt másfél évben két forgatókönyvet írtam, és próbáltam létező könyveket elindítani, van közöttük minden, vámpírfilm, Mona Lisa-film. A sajátjaim közül az egyik könyvet szeretik, a másikat kevésbé" - helyezte tágabb perspektívába kinntartózkodását. "Ugyanakkor később mindenképpen szeretnék Magyarországra visszatérni, hogy ez egy év lesz, vagy kettő, még nem tudom."