Ellentétes érzelmekkel várják Nimród amerikai debütálását

2007.04.20. 12:10
Az első negatív kritikák után felerősödött Antal Nimród tengerentúlon ma mozikba kerülő új filmjének pozitív kritikai visszhangja. A Vacancy értékelése a bemutató előtt megjelent kritikák oldalán jelenleg 59 százalék. A hitchcockos párhuzamokat nem mindenki vette, de a képi világra nem érkezett panasz.

A Kontrollt rendező Antal Nimród hollywoodi horrorját, a Vacancyt mától vetítik 2500 amerikai moziban. A Rottentomatoes kritikagyűjtő oldalon az utóbbi napokban lehetett lemérni az előzetes fogadtatást: a bukásgyanútól az ígéretes szereplés előjeléig változott a film esélye az elmúlt napokban: 28-ról 59 százalékra kúszott fel.

Ez az ellentétes reakcióknak köszönhető: "Vagy utálod, vagy nagyon kedveled" - nyugtázta az Indexnek a fogadtatást a Los Angelesben tartózkodó Antal Nimród telefonon.


A gyilkos ott leselkedik valahol a közelben. Klikk!

Akiknek tetszik

Kezdjük azokkal, akik a rendező szerint "érzik a hitchcockos vonalat": "Az utóbbi idők véres divatfilmjeivel ellentétben a régi horrorfilmek eszközeivel tartja fenn a feszültséget" - írja a Screen Daily, de Antal Nimród az Entertainment Weekly, a Los Angeles Times és a Village Voice szerzőjét is meggyőzte. "Még a brutális verést is egy függöny mögé rejti, ami olyan, mintha egy pornófilmben a paplan alatt zajlana az akció - húz határt a Vacancy és a Motelhez hasonló véres filmek között a Los Angeles Times. - A budapesti metróban elszabadult gyilkosról szóló Kontroll rendezője tudja, hogy kell feszültséget kicsikarni a hiányosan világított szűk terekből." Az Entertainment Weekly Kate Beckinsale és Luke Wilson párosítását is dicséri, majd kijelenti: "Bebizonyosodott, hogy jobban járunk, ha az áldozatok nem csak súlytalan sztárocskák, akiket gyorsan és brutálisan legyilkolnak."

És akiknek nem

"Kevés film állítja ilyen szégyentelenül a szórakoztatás szolgálatába az erőszakot" - háborog a Variety, és az ellentáborhoz a Hollywood Reporter és az AP kritikusa is csatlakozik. "Antalt nem érdekli, hogy nem attól félünk igazán, amit látunk, hanem attól, ami a képzeletünkben áll össze. Újra és újra megmutatja a késeléseket, a fojtogatásokat, a véres veréseket, de ahelyett hogy megijednénk, inkább csak kényelmetlenül érezzük magunkat" - kifogásolja a brutalitást többek között az AP. "A mozirajongók joggal kérik számon, hogy Antal Nimród miért nem egy igényesebb filmmel debütált Hollywoodban" - fanyalog a Hollywood Reporter írója, miután a horrorfilmes klisék miatt fáradtnak, unalmasnak és ötlettelennek bélyegezte a filmet.

"Aki nem szeret azért beülni a moziba, hogy féljen, az nem szereti a filmet. Itt sikítás és ordítás van, mint a hullámvasúton" - mondta Antal Nimród az utálkozókról. Viszont az megdöbbentette, hogy egyesek mennyire erőszakosnak tartják a Vacancy-t.

A szép

Egyértelműen kedvező kritikát a képi világ kapott, ami Tarantino kedvenc operatőrének, Andrzej Sekulának is köszönhető. "Antal Nimród bebizonyította rátermettségét, vizuálisan kiválóan működik a film. Carl Dreyer óta senki nem használt ennyi közelit és szuperközelit, és ezzel a rendező elérte, hogy folyton azt érezzük, a gyilkos ott leselkedik valahol a közelben, a kamera látószögén kívül" - ismerte el még a Variety is. "Tarantino tapasztalt operatőre nagyszerűen fényképezte a lidérces hotelt, a lerobbant berendezést és a földalatti járatokat" - írta a Screen Daily.

Psycho és Grindhouse

Bár a hitchcockos párhuzamot többen észrevették, Tarantinót is sokan emlegették. "A magyar Antal Nimród angol nyelvű bemutatkozó filmjét ugyanazok az olcsó B-horrorok inspirálták, mint a Grindhouse-t. A végeredmény annyira hatásos és ijesztő, hogy a forgatókönyv hibáit és a két főszereplő szokásosnál gyengébb játékát is hamar elfelejtjük" - írja vegyes kritikájában a Comingsoon.

"Ha mindenkit igyekszik kielégíteni az ember, akkor túl vékonyan keni magát, és akkor az egésznek semmi íze nem lesz - legyint Antal a negatív kritikákra, bár hozzáteszi: - Örülök, hogy ezt is kipróbáltam, de azért a Kontrollt tartom színtiszta filmkészítésnek."

Többen megjegyzik, hogy a Vacancy jól esélyekkel indul a mostani hétvégén a mozipénztáraknál. Ebben a másfél óra borzongásra vágyó fiatalabb korosztályra számítanak. A film befejezéséből pedig arra következtetnek, hogy a filmet gyártó Screen Gem már a folytatásra készül. Antal szerint a stúdiónál 15 millió dolláros első hétvégével számolnak, viszont biztosított minket, hogy Vacancy 2. nem lesz. Legalábbis nem vele. Már leszerződtették egy másik filmre, aminek címe Armored. Ez az ősszel forgatásra kerülő mozi egy páncélautót örző biztonságiról szól, aki ellopja saját maga által védett 10 millió dollárnyi cuccot. A forgatókönyvet James V. Simpson írta.

A Vacancyt Elhagyott szoba címmel júliusban mutatja be itthon az Intercom, a film magyarországi premierje vasárnap este, a Titanic filmfesztiválon lesz.