Véget ért a Vajna-film forgatása

2006.05.11. 20:20
"Életem eddigi legnagyobb kihívása volt" - fogalmazott az angol-magyar koprodukcióban készülő Szabadság, szerelem című filmről Andy Vajna producer a több mint két hónapos forgatás utolsó napján Budapesten.
"Mindenki azt mondja, hogy egy akciós filmet csinálok az 56-os forradalomból. De nem! Ez egy szerelem története a forradalom idején - mondta a producer. - A régi fotókon mindenhol kilőtt házakat, romos épületeket lehet látni, a filmben azt próbáltam vászonra vinni, ahogy az megtörténhetett." A világ számos országában dolgozó Andy Vajna magyarországi tapasztalatairól még megjegyezte: "Minden filmnek megvannak a maga nehézségei, ennek is megvoltak. Nekem az a dolgom, hogy ezeket legyőzzem és megoldjam. Ez remélem, sikerült."

A március elején kezdődött - közel 700 statisztát felvonultató, 23 helyszínen játszódó - Szabadság, szerelem című film forgatása csütörtökön a fővárosi VII. kerületben ért véget. A történet egyszerre idézi fel 1956 októberének történéseit és a magyar sport állandó sikerága, a vízilabda egyik legfényesebb pillanatát, az 1956-os melbourne-i olimpia elődöntőjében az oroszok felett aratott diadalt.

'Ízlésesen hatásos'

"Nem baj, ha egy film hatásosan van megcsinálva, a lényeg, hogy a jó ízlés határán belül maradjon, erre itt a stáb garancia - mondta a film egyik főszereplője, Csányi Sándor, és még megjegyezte: Számomra különösen érdekes volt ilyen rettenetesen profi stábbal együtt dolgozni. A két külön stáb, az egyszerre felvételt készítő négy-öt kamera meglehetősen szokatlan a magyar színészeknek. " És milyen volt a Csak szex és más semmi rendezőjével, Goda Krisztával a másodszori közös munka? "Jó szellemiségének, praktikusságnak és humorának köszönhetően remek" ­- válaszolta a színész. A vízilabda jelenetek felvételéhez szükséges kéthónapos edzésterv is "nagyon nagy élmény volt, amit a jelenlegi olimpiai bajnokokkal közösen végeztünk el" - tette hozzá.

Londoni utómunkálatokat követően a film díszbemutatóját a tervek szerint a forradalom ötvenedik évfordulóján, október 23-án vetítik.