A Vili, a verébnél jobbat keresünk!

2005.06.22. 10:00
Ősszel kerül a mozikba a Vad galamb (Valiant) című brit animációs vígjáték. Az eredeti szinkronhangokat Ewan McGregorral együtt lecserélik, de a titkos bevetésre induló galamboknak és a kegyetlen vegetáriánus sólyomnak előtte még frappáns magyar névre is szüksége van. És mivel a Vili, a veréb ezúttal nem elég találó, és a Vali, a galamb sem annyira eredeti, a névadásban a filmet forgalmazó Intercom a Cinematrix olvasóinak segítségére vár.

Persze Önök előtte részt vehetnek egy angol nyelvű névadóvetítésen (több hónappal a bemutató előtt, és természetesen ingyen), amire itt lehet jelentkezni, de addig is tekintsék meg a film előzetesét. A legjobb nevek beküldőit pedig díjazzuk, a névötleteket, ha már most is vannak, ide kérjük.

 

Eredeti név: Valiant
[valiant bátor, vitéz, merész, hősies, derék, derekas, erőslelkű]
Közgalamb
Magassága: 14,4 cm, súlya: 1,36 kg
Helye a filmben: főszereplő.
Története: az álmodozó vidéki galamb felrepül a fővárosba, és belép a Királyi Légierőbe. Nagy tetteket kell végrehajtania, hogy megmentse hazáját, elnyerje szíve tojóját és imponáljon az anyjának.

 

Bugsy
[bug - poloska; bogár, rovar; lehallgatókészülékkel felszerel]
Közgalamb
Magassága: 19,5 cm, súlya: 4,08 kg
Helye a filmben: Valiant legjobb barátja
Története: a nagyvárosi vagány, aki vidéki palimadarak átveréséből, itt a piros, hol a pirosból és más ravaszkodásokból él, véletlenül kerül a seregbe, és ott sem változik meg. Furfangos és lógós, borotválatlan és büdös, de minden tojó után megfordul. Viszont aranyból van szíve.

 

Von Talon
[talon - karom (ragadozó madáré) köröm (oroszláné); kardmarkolat; talon (kártyában, dominóban)]
Sólyom, tábornok
Magassága: 35 cm, súlya: 9,07 kg
Helye a filmben: a főgonosz
Története: Ő a bruttó tíz kilós galambfaló, az angol szárnyasok legfőbb és mindeddig legyőzhetetlen ellensége: amíg egy szemével a csatornát pásztázza, galamb nem jut át a túlpartra - vagy mégis? Két szárnysegédje, Underlingk és Cufflingk káplár nem nő fel feljebbvalója mélyen tisztelt gonoszságához. Foglyait csak azért nem eszi meg, mert vegetáriánus.

 

Lofty
[lofty - magas, kiemelkedő (hegy, fa, épület); emelkedett, fenséges, magasztos, fennkölt (cél, eszme, stílus); gőgös, büszke, öntelt, leereszkedő (viselkedés, modor)]
Közgalamb
Magassága: 24 cm, súlya: 2,72 kg
Helye a filmben: Valiant egységének tagja, Valiant szövetségese
Története: régi katonacsalád elkényeztetett fiókája, aki arisztokratikus szokásait még a legzordabb körülmények között sem hullajtja el. Monoklit hord, raccsol, és még ott is késsel-villával enne, ahol más csak csipeget. Bevetésen azonban nem tojik be, együtt szárnyal a többiekkel.

 

Gutsy
Galamb, alezredes
[gut - vminek veleje, tartalma, lényege; mersz, kurázsi, rámenősség, energia]
Magassága: 20,5 cm, súlya: 4,3 kg
Helye a filmben: a háború hőse, a galambok büszkesége, igazi díszmadár
Kedvenc itala: szúnyoglé felrázva, nem keverve
Története: a harcedzett veterán, aki még sosem hibázott, most alulmarad a légi csatában. Az újonc galambrajnak így nélküle kell végrehajtania veszélyes feladatát. Amikor bajba kerülnek (és ez gyakran előfordul velük), mindig azt kérdezik maguktól: mit csinálna most Gutsy alezredes, ha itt lenne?

 

Charles De Girl
Patkánylány, a francia ellenállás tagja
Magassága: 12 cm súlya 85 dkg
Helye a filmben: őt kell megtalálnia Valiantnak és rajának, hogy egy titkos üzenetet átvegyen tőle, majd visszareptessen a londoni főparancsnokságra.
Története: belemenős, kalandvágyó, és francia, így alig érteni, amit beszél. Társával, Sabotage-zsal együtt annyi borsot tört már Von Talonék csőre alá, hogy a sólyom fél szemét adná, ha elkaphatná. Gall honleányhoz méltóan igen kacérrá válik, amikor brit szárnyasokkal találkozik.