Tom Cruise-t kitiltották a német hadügyminisztériumból

2007.06.26. 14:05
A Német Honvédelmi Minisztérium Tom Cruise vallása miatt nem járul hozzá, hogy a Hitler elleni merényletről, a főszereplésével készülő film eredeti katonai helyszíneken forogjon.
Egyre több akadály gyűlik Bryan Singer Valkűr című, Tom Cruise főszereplésével készülő film németországi forgatása elé. Előbb a főszereplő fia, a 72 éves Berthold von Stauffenberg nyilatkozott több helyen azellen, hogy szcientológus színész alakítsa az apját, most a német Honvédelmi Minisztérium adta hírül, hogy nem járulnak hozzá, hogy a stáb katonai helyszíneken forgasson.

"A Bundeswehr messzemenően érdekelt abban, hogy hiteles film készüljön Stauffenberg személyéről és 1944. július 20. eseményeiről" - mondta a hadügyminisztérium szóvivője. - "De a filmesek a lábukat sem tehetik be a minisztériumba, ha Stauffenberg grófot Tom Cruise alakítja, aki nyilvánosan vállalja, hogy a szcientológiai szekta tagja."

A második világháborús film egyébként megtörtént eseményeken alapul: a Hitler ellen 1944-ben Valkűr fedőnéven merényletet megkísérlő Claus Schenk Graf von Stauffenberg ezredesről szól.


Az eredeti merénylő és Cruise

A Bendlerblock ma a hadügyminisztérium központi épületének része. Az összeesküvők a merényletet is itt tervezték. Bryan Singer rendező (többek között a Közönséges bűnözők és a Superman visszatért direktora) az eredeti helyszínen szerette volna felvenni a Valkűr kulcsjeleneteit.

A 37 éves ezredesnek a tartalékos haderő vezérkari főnökeként szabad bejárása volt a rastenburgi főhadiszállásra, ahol 1944. július 20-án pokolgépet robbantott. Hitler túlélte a merényletet. Az ezredest három társával együtt még aznap este agyonlőtték a berlini Wehrmacht-főparancsnokság Bendler nevű blokkjának az udvarán.

Cruise a film egyik producere is. A Valkűr a tervek szerint 2008-ban kerül a mozikba. A Szcientológia Egyházat, amely Németország több tartományában veszélyes szektaként, illletve vallásnak álcázott üzleti vállalkozásként van elkönyvelve, 1997 óta hivatalos megfigyelés alatt tartják.