Iványi: 'Kivasaltam az öltönyömet'

2005.09.10. 16:17
Idén a magyar filmszakmát Iványi Marcell Ballada című rövidfilmje képviselte a Velencei Filmfesztiválon. A 12 perces filmet a Corto Cortissimo szekció szombat délutáni vetítésén mutatták be. A bemutató után, de még az eredményhirdetés előtt beszélgettünk a rendezővel.

Iványi, aki 1996-ban már nyert egy Arany Pálmát Szél című rövidfilmjével a Cannes-i Filmfesztiválon, néhány perccel a Ballada szombati vetítése után adott telefoninterjút az Indexnek Velencéből.

Iványi Marcell
Iványi Marcell

"Megnéztük a többi filmet és az az általános véleménye a magyar csapatnak, hogy a rövidfilmek versenyében szereplő 21 film közül 4-5 olyan filmet láttunk, ami a Ballada vetélytársa lehet. Ez nem rossz arány, bármi megtörténhet; még az is, hogy nyerünk" - nyilatkozta Iványi, majd elmondta, a Corto Cortissimo (Rövid, nagyon rövid) szekcióban három díjat osztanak: a fődíjat, a Legjobb európai rövidfilm díját, és a zsűri különdíját.

Iványi komoly vetélytársnak tartja a Londonban élő bosnyák rendezőnő, Duska Zagorac rövidfilmjét a tangóról és a tánc körül kavargó emberi szenvedélyekről, ez a szintén ma vetített 22 perces La Apertura. Egy másik versenyfilm, Georgi Paradzsanov műve egy temetőben játszódik, ahol az orosz rendező a véletlenszerűen egymás mellé került sírok tulajdonosainak életét próbálja meg elképzelni animáció, festmények és különböző archív felvételek segítségével.

A magyar versenyfilmet is egy festmény, Giuseppe Pellizza da Volpedo Il quarto stato című 1901-es műve ihlette. A 12 perces film egy festményhátterek által kreált világban meséli el balladisztikus történetét. A főbb szerepeket Willy Thomas, Tatiana Abbey, Charlotte Jansen, Andy Hefler, Galkó Balázs és Kovács Lajos játssza.

Az Index arra a kérdésére, hogy Velencében a nézők hogyan fogadták a Balladát, Iványi annyit mondott, hogy ezt azért nem lehetett pontosan megítélni, mert filmjét egy két órán át tartó folyamatos vetítés legvégére osztották be, és sokan már egy óra után "fel-alá mászkáltak". "Rossz volt a helyzet, mert a filmek között semmi szünet nem volt, ráadásul meglepően silány kép- és hangminőségben ment le itt Velencében a film - a budapesti Toldi moziban sokkal jobb volt a minőség" - emlékezett vissza a rendező.

Ballada. Jelenet a filmből
Ballada. Jelenet a filmből

Iványi szerdán érkezett Olaszországba, ahol először Milánóban megnézte a kisfilmet ihlető Il quarto statót eredetiben. Először jár Velencében és mint mondta, "szerelmes a városba". Elárulta, hogy a telefoninterjú után az lesz az első dolga, hogy kiderítse, vajon érdemes-e elegánsan felöltöznie a ma este hétkor kezdődő ünnepélyes eredményhirdetésre.

"Este hét előtt azért már szólnak a nyerteseknek, hogy biztosan ott legyenek a záró gálán. Mindenesetre kivasaltam az öltönyömet" - tette hozzá búcsúzóul Iványi Marcell, a 62. Velencei Filmfesztivál egyetlen magyar versenyfilmjének rendezője.