'A Harvardon minden nap be voltam szívva'

2006.03.14. 12:33
A Wachowski testvérek jegyezte V for Vendetta (V mint vérbosszú) londoni díszbemutatóján hétvégén Natalie Portman egy hatalmas lángoló "V" alatt pózolt a vörös szőnyegen, magas, fehér maszkos alakokkal körbevéve. Előtte sajtótájékoztatót tartottak az Alan Moore fasiszta Nagy-Britanniájának képregényvízióját feldolgozó szuperprodukció főszereplői és alkotói.
"A filmen rengeteg olyan emberrel dolgoztam együtt, akiket a Mátrix-mozik forgatásáról már ismerek, biztos alapokon álltam, így szabadjára engedhettem a kreativitásomat is" - kezdte a tájékoztatót James McTeigue, a Mátrix - Forradalmak és a Mátrix - Újratöltve segédrendezője, akire a Wachowski fivérek a V for Vendetta rendezését testálták. McTeique a jelenkori politika kritizálása mellett fejlődőképes és változó karaktereket, és még sok más újdonságokat is ígért a szigetországi mozikban március 17-én, és a hazai mozikban április 20-án, Hitler születésnapján bemutatandó filmről.

Terrorista film


Klikk a képre!
"A terrorizmussal foglalkozó témák előbb-utóbb utat találnak a filmekbe, a zenébe" - mondta a rendező az elképzelt jelenkori fasizmusban játszódó V for Vendetta vetítése előtt.

A megfilmesített képregényben még az angol parlamentet is levegőbe repíti az ismeretlen álarcos V (a Mátrixban Smith ügynökként megismert Hugo Weaving). A V for Vendetta egyik előnye az alkotók nyilatkozatai szerint éppen az, hogy a "közbeszédben és a médiában napi szinten megjelenő problémákra" reagál. A júliusi londoni merényletek után a már leforgatott filmből ki akarták vágatni a robbantásokat ábrázoló jeleneteket, aztán benthagyták, derült ki az első percekben. Az amerikai nézők közül többen Amerika-ellenesnek érzik a végeredményt, mert az szerintük a terroristák pártját fogja, és az ország terrorizmus elleni harcáról is negatív képet fest. Az alkotók persze nem így gondolják.

"A V for Vendetta politikai mondanivalóján nem kellene meglepődni, az már benne volt a forgatókönyvben is" - nyilatkozta később a premieren John Hurts, az Orwell utópiája nyomán forgatott 1984 című film rendszerellenes főszereplője. De térjünk vissza a sajtótájékoztatóra.

Terrorista Natalie

"Izraeli származásom miatt már korábban is foglalkoztatott, hogy egyesek miért erőszakkal fejezik ki politikai nézeteiket" - mondta az államrendőrség karmai közül kiszabadított, majd V mozgalmához csatlakozó Evey-t játszó bociszemű Natalie Portman. Bár a színésznő azt azért megjegyezte, hogy a rendező eddig a jelen kivételtől eltekintve buta akciófilmeket ontott, a forgatáshoz hasonlóan a sajtótájékoztatón is szolidan viselkedett és összetett mondataival izzasztotta a hallgatóságot.


Klikk a képre!
Portman első terrorista szereplését a mozin kívül is beharangozták. "A Harvardon minden nap be voltam szívva" - rappelte a kamerának az újabb kori Star Wars-filmek szenátornője az interneten egy hete elterjedt gansta rap videón, amit az NBC Saturday Night Live című műsorában vetítettek le.

Portman - a műfaj úttörőjének, Eazy-E-nek No more questions című számát koppintva - kiskorú rajongókat fellációra buzdító szólamokat szövegelt és bár csak a négybetűs szavak kisípolásával vállalta a klippet, a nyomaték kedvéért egy sörösüveget is széttört a fején.

Krikettező britek

Portman után a krikettrajongó Stephen Fry színész mondta el, mért vállalta el a V for Vendetta egyik főszerepét: "Még egy filmben sem vertek halálra baseballütővel, ezért a lehetőség teljesen lázba hozott".

Az alkotók a képregény megfilmesítésének jogait már a nyolcvanas években, a Mátrix forgatása előtt megszerezték, és a forgatókönyv első verziója is a Wachowski fivérek virtuális mennybemenetele előtt íródott. A trilógia lezárultával a fivérek újraírták az első változatot, derült még ki a tájékoztató végén.

A forgatókönyvet egyébként tavaly Alan Moore képregényíró egyenesen debilnek nevezte. Moore korábban a Constantine, a démonvadász című filmről is levette kezét, ebben Swamp Thing című képregényének főhősét, John Constantine-t alakította a Mátrix főszereplőjeként ismert Kenau Reeves.