Két meleg cowboy nyerte az Aranyoroszlánt

2005.09.10. 21:28
Ang Lee filmje, a Brokeback Mountain nyerte el a világ legrégebbi filmvesztiváljának fődíját szombat este - jelentette a Reuters a szervezők információira hivatkozva. A magyarokat is érintő rövidfilmes szekcióban egy tajvani film lett a legjobb. Az ünnepélyes eredményhirdetés szombat este 7-kor kezdődött Velencében.

A Tigris és sárkány rendezőjének legújabb mozija az esélyes Clooney-film elől vitte el az Aranyoroszlánt.

#alt#
Brokeback Mountain:
Heath Ledger és Jake Gyllenhaal

A sztori, ami egyébként a Pulitzer-díjas Annie Proulx novellájának feldolgozása, 1963-ban indul és Wyoming pusztáin játszódik. Lee két cowboy, Heath Ledger és Jake Gyllenhaal tiltott szerelmének történetét mutatja be húsz éven keresztül. A független film viszonylag kevés pénzből készült és Kanadában forgatták, hogy ezzel is csökkentsék a költségeket.

A Brokeback Mountaint az SPI forgalmazásában hamarosan nálunk is bemutatják. Tamás Dorka, az SPI munkatársa az Indexnek elmondta, nagyon örül a hírnek és mindent megtesznek azért, hogy a filmet "minél előbb vetíthessék a hazai mozik."

Mégsem Clooney

A fesztivál kedvence, George Clooney se ment haza üres kézzel: ő és Grant Heslov kapta a legjobb forgatókönyv díját a Good Night, and Good Luck-ért, és a film főszereplője, az Edward R. Murrow televíziós újságírót alakító David Strathairn lett a fesztivál legjobb férfiszínésze. A fekete-fehér politikai darab a kommunistaüldöző Joseph McCarthy szenátor Amerikájában játszódik és sok kritikus azt jósolta, ez a film nyeri majd el az Aranyoroszlánt.

Az olaszok a legjobb színésznő díjának örülhettek, amit Giovanna Mezzogiorno nyert meg Cristina Comencini La Bestia nel Cuore című drámájáért. Ezzel Mezzogiorno két világhírű színésznőt utasított maga mögé: a francia Isabelle Huppert (Gabrielle) és Gwyneth Paltrow (Proof) mindketten jó eséllyel versenyeztek a rangos díjért.

Az amerikai Abel Ferrara filmje, a Mary nyerte a zsűri különdíját. A film egy színésznőről szól (Juliette Binoche), akinek az életét teljesen megváltoztatja egy filmforgatás, ahol Mária Magdaléna szerepét kapja. Ferrara néhány napja azt nyilatkozta, sokat köszönhet Mel Gibson Passiójának, amiért felkeltette az emberek érdeklődését a vallásos témájú filmek iránt.

Philippe Garrel vihette haza a zsűri rendezői különdíját, az Ezüstoroszlánt Les Amants Reguliers című filmjéért, ami a hatvannyolcas párizsi zavargások után játszódik. A három órás filmet a hírek szerint hiába szerették a kritikusok, a Lido nézői nem igazán értékelték.

Nem nyert a Ballada

A 62. Velencei Filmfesztivál egyetlen magyar versenyfilmje, Iványi Marcell Ballada című 12 perces darabja a legjobb rövidfilm díjáért versenyzett, de ebben a kategóriában Lin Chienping tajvani rendező munkája, a Xiaozhan (Kis állomás) győzőtt. A zsűri különdíját itt Leon Prudovsky filmje, a Layla Afel nyerte, a Legjobb európai kisfilm a Butterflies lett, Max Jacoby-tól.

Iványi még az eredményhirdetés előtt úgy nyilatkozott az Indexnek, hogy a mezőnyt ismerve, van esély a győzelemre. "A rövidfilmek versenyében szereplő 21 film közül 4-5 olyan filmet láttunk, ami a Ballada vetélytársa lehet. Ez nem rossz arány, bármi megtörténhet; még az is, hogy nyerünk" - mondta délután Iványi Marcell.